”Klokkeklart aftalebrud”: Nyt lovforslag vil ramme tusindvis af pensionister

0
2839
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Marie Hald

”it-gakgak” får minister til at ændre politisk aftale. Det betyder, at pensionister modregnes af partnerens sygedagpenge, og det er et klokkeklart aftalebrud, siger DFs beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann   

Et klokkeklart aftalebrud, der rammer tusindvis af pensionister.

Sådan siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Nick Hækkerup om et nyt lovforslag fra regeringen.

Han er godt og grundigt forarget. Lovforslaget vil nemlig koste store summer for tusindvis af pensionister, og forklaringen er helt gakket. Den skyldes, at et offentligt it-system ikke kan håndtere nogle få ord i en politisk aftale.

“Da jeg læste det, så vidste jeg ikke, om jeg skulle græde eller grine. Man rammer mange tusinde ældre, fordi der er endnu et it-system, som man ikke kan implementere. Det er jo helt skrækkeligt,” siger Nick Zimmerman til B.T.

Det hele skulle ellers have været så godt. Under den tidligere S-regering indgik et politisk flertal, som Dansk Folkeparti var en del af, en aftale som betød, at pensionister ikke længere skal modregnes i offentlige ydelser, hvis deres ægtefælle har “indtægt ved personligt arbejde”, som det hedder i aftalen.

Imidlertid har det vist sig, at Udbetaling Danmarks it-systemer ikke kan håndtere udtrykket “indtægt ved personligt arbejde”.

I den oprindelige aftale skulle sygedagpenge ikke modregnes, men fordi it-systemerne definerer “indtægt ved personligt arbejde” som flere forskellige offentlige ydelser, så har aftalen, der trådte i kraft 1. januar 2023, ikke kunnet implementeres.

Mindst 6000 rammes

Det er i første omgang blevet klaret med nogle lappeløsninger, men nu har  beskæftigelsesministeren valgt at lave aftalen om. “Indtægt ved personligt arbejde” ændres nu til ”arbejdsmarkedspligtig indkomst”, og dermed bliver sygedagpenge atter modregnet, hvilket går stik imod den politiske aftale.

Ministeriet skønner selv, at ændringen vil ramme 6000 pensionister, men tallet er muligvis endnu højere. B.T. nævner som eksempel, at en tømrer, der falder ned fra et tag og sygemeldes i nogle måneder, vil blive ramt dobbelt: Han går selv ned i løn, og sygedagpengene modregnes samtidig i partnerens ydelser.

“Det er helt ude i skoven, at ministeren vil ændre det her. Hvis man bliver ramt, får man to økonomiske lussinger og skal være syg eller kommet til skade oven i,” siger Nick Zimmermann til B.T.

Du kan læse mere i B.T. her.

Læs beskæftigelsesminister Anne Halsboe-Jørgensens svar til DFs formand Morten Messerschmidt.