Kina arresterer tusinder af kritikere

0
1816
En beboer i Heilongjiang-provinsen i det nordøstlige Kina får målt sin temperatur. Foto: STR / AFP) / China OUT

Coronavirus er farligt i Kina – også hvis man ikke selv er smittet. Vestlige medier rapporterer at 5100 kinesere er arresteret for at dele information om det – nogle af dem er helt forsvundet

Den britiske avis Sun har gennemgået en række af sagerne og fremhæver, at mange af de arresterede blot har orienteret andre om, hvad der skete især i begyndelsen af krisen. De har ikke kritiseret myndighederne eller stillet spørgsmål – blot fortalt, hvad der sker. Og ofte har de ikke fortalt det til en større offentlighed, men bare ønsket at orientere kolleger, der så kunne reagere bedre i situationen.

Beijing, der i dag ellers går i rette med dansk presse, er så ømskindet, at man lader kritikere forsvinde og deres familie frygte, at de ikke længere lever. Nogen bliver løsladt efter ubehagelige forhør som lægen Li Wenliang, der tidligt advarede mod den kinesiske virus – og som senere døde af sygdommen. Andre bliver ikke løsladt, men gemt væk ukendte steder efter trusler og overgreb.

En af de mere markante er ejendomsmagnaten Ren Zhiqiang. Han var tidligere et fremtrædende medlem af det allestedsnærværende kommunistparti, men her i marts havde han fået nok af partiet og især dets leder Xi Jinping. Til New York Times sagde han lige ud, at systemets indgreb overfor ytringsfrihed havde forværret pandemien og blev citeret for at sige at ”partiet måtte vågne og komme ud af sin uvidenhed.”

Han er blevet tiltalt for – som kommunisterne siger – at have overtrådt landets love og disciplin. Men siden marts har han været forsvundet og hans familie ved ikke, hvor den 69-årige er – eller om han overhovedet lever.

Regeringens sendebud

Den sidste tids historier viser, at det ikke kun er uafhængige og kritiske røster, der bliver gjort tavse. Også topfolk med centrale opgaver i Beijing risikerer at forsvinde, hvis de kommer på tværs af præsidenten. Det gælder for den tidligere viceminister for sikkerhed, Sun Lijun.

Sun Lijun var en af regimets betroede mænd. Han blev først kendt i Vesten som en af flere kinesiske diplomater i USA, der i 2017 åbenlyst misbrugte sin frihed for at chikanere en kinesisk afhopper. FBI ville arrestere ham, men landets udenrigsministerium forhindrede det for at ikke at provokere de nærtagende kinesere.

Han er nu selv arresteret af sine egne eller rettere: han har været forsvundet i seks uger. Og også han anklages for at have forbrudt sig mod lovene og mod den disciplin, der forventes af enhver kineser. Han var selv i Wuhan i februar for at få styr på sikkerheden under pandemien, men har altså ikke bare slået hårdt ned på lokale – men også provokeret styret i Beijing.

Iagttagere formoder, at nervøsiteten i Beijing afspejler en magtkamp i toppen af partiet. Den kinesiske præsident Xi Jinping, der agerer som en kejser, er begyndt at frygte for sin magt og er ude i opgør med sin egen vicepræsident Wang Qishan. Han er kendt for sin formidable evne til at holde sammen på landets gigantiske økonomi, men er nu faldet i unåde med alt hvad det indebærer.