En gang var en storm bare en storm. Nu er det tegn på at dommedag står for døren. En af Europas mest erfarne klimaforskere går i rette med hysteriske politikere

Hans von Storch har fået Tysklands højeste udmærkelse, Bundesverdienstkreuz, for sin forskning i klimaudvikling. Samtidig har fået masser af tid og spalter i de tyske medier, fordi han som en af de få forskere på sit felt opretholder en kritisk afstand til alt hysteriet. I et stort interview i bladet Spiegel, der skriver meget om klimaproblemer, advarer han netop mod at tro for meget på videnskabsfolk som ham selv.

”Det er ikke vores opgave som klimaforskere at diktere politikerne, hvad de skal gøre. I sidste ende er vi bare fagidioter. Vi kan regne os frem til, at vi kan begrænse temperaturstigningen til to grader, hvis vi inden midten af dette århundrede får udstødningen af CO2 ned på nul,” siger han og tilføjer:

”Men det er en politisk beslutning, om man vil nå det mål – og hvordan man så får bragt de modstridende interesser i balance.”

Dommedag snart

Samtidig går den 70-årige i rette med både sine egne kolleger og med klimaaktivisterne. Han taler om dyrkelsen af dommedag som noget, der både lammer de enkelte borgere og som i sidste ende vil gøre en fornuftig indsats for klimaet vanskelig. Derfor spørger Spiegel ham, om han ikke kan forstå de unges panik:

”Nej. Så hurtigt vil menneskeheden ikke gå under. Desværre er der nogen af mine forskerkolleger, der netop fodrer den følelse af afmagt ved at tale om verdens undergang,” siger han og fortsætter:

”De kolleger gør heller ikke videnskaben en tjeneste, fordi de har mistet deres kritiske sans. Vi leverer bare foreløbige forklaringer og må være klar til at ændre vores forklaringer helt og aldeles, når der kommer nye data. Vi skaber viden, ikke en endegyldig sandhed.”

Krig mod de andre

Hans von Storch fremhæver, at det er vores eget valg, hvor hysteriske vi vælger at være. Han nævner, at en storm ellers længe bare var en storm – men at mange nu ser det som et varsel om verdens undergang. Spiegel spørger ham så, hvad han er mest bange for:

”For klimaforandringerne har jeg ingen angst. Højere vandstand og højere temperaturer kan vi tilpasse os, hvis der er tid og hvis ændringerne bliver begrænset. Jeg er mere bekymret for det politiske klima.“

”Der er klimaaktivister, der er klar til at indskrænke demokratiet – det kan ende galt og den sociale fred er i fare.”