DF og V vil fyre skandaleramt tolkefirma nu

0
1861
Peter Skaarup (DF) og Inger Støjberg (V) ved tirsdagens samråd med Justitsminister Nick Hækkerup (S) om EasyTranslate. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) så gerne, at tolkefirmaet Easy Translate fik ophævet sin kontrakt med staten efter talrige klager og skandalesager. Men han er ikke klar til at føre kniven endnu, fremgik det af dagens samråd om Easy Translate

Klagerne er væltet ind, siden tolkefirmaet Easy Translate i foråret 2019 overtog opgaven med at tolke for myndigheder under Justitsministeriet og Udlændinge- og integrationsministeriet. Klager der bl.a. handler om fejl-oversættelser og tolke der ikke møder op i retten. Og klagestrømmen fortsætter. Alene fra 6. til 13. oktober kom der 55 nye klager.

Det har fået Dansk Folkeparti til at kræve, at kontrakten med Easy Translate ophæves omgående. Og justitsminister Nick Hækkerup (S) er sådan set enig. På et samråd i Folketingets retsudvalg tirsdag om Easy Translate, som DFs retsordfører Peter Skaarup havde indkaldt til, sagde justitsministeren, at han håber, at kontraktet kan ophæves:

“Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg personligt mener, at vi skal bruge det stærkeste redskab her: At ophæve kontrakten. Jeg bliver forarget, forundret og forbløffet over de historier, jeg læser i medierne om helt uacceptable forhold. Ligesom jeg snakker med personer i retssystemet, der fortæller mig historier, der ikke nødvendigvis når pressen,” sagde han på samrådet, i følge Ritzau.

Kammeradvokaten har tidligere vurderet, at der ikke var et grundlag for at ophæve kontrakten endnu. Derfor afventer justitsministeren nu det skærpede tilsyn, som Easy Translate er udsat for.

“Juraen omkring kontrakten er vigtig i min stol, når det kommer til hvordan sagen løses,” sagde Nick Hækkerup.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) på dagens samråd. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Står det til Peter Skaarup, er der ingen grund til at vente.

“Der er generelt tale om bristede forudsætninger, så jeg mener, at justitsministeren bør annullere kontrakten omgående. Nu går den ikke længere,” sagde han til Jyllands-Posten forud for samrådet.

Også Venstres Inger Støjbergs tålmodighed er sluppet op:

“Når man ser på kvaliteten af det, som Easytranslate leverer, så er den ikke i orden. Det er min bedste vurdering. Jeg så helst, at man opsagde kontrakten nu, men det er selvfølgelig nødvendigt at have et alternativ på plads, når man gør det,” sagde hun til Jyllands-Posten.

Justitsministeriet har i et svar forud for dagens samråd vurderet, at staten risikerer et større erstatningskrav fra Easy Translate, hvis den 520 millioner kroner store kontrakt ophæves nu.

Det får dog ikke Peter Skaarup til at ryste på hånden:

“Uanset om det måtte koste en lille sum at komme ud af kontrakten, så bliver de udgifter og problemer, som skabes andre steder i systemet, bare større, hvis man fortsætter med ulykkerne,” sagde han til Jyllands-Posten før samrådet.