36.000 indvandrere vil få flere penge i nyt ydelsessystem

0
2314
Ydelseskommisionen præsenterede sin rapport på et pressemøde i mandags. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Nytilkomne udlændinge uden børn vil få 22 procent mere, hvis Ydelseskommissionens forslag til nyt system for offentlige ydelser gennemføres, skriver Jyllands-Posten

Det bliver ikke-vestlige indvandrere, som står til at tjene mest, hvis Ydelseskommissionens forslag til en reform af ydelsessystemet gennemføres. Det fremgår af en artikel i Jyllands-Posten.

36.000 indvandrere, der er på offentlige ydelser, vil få mere, mens 23.000 vil få mindre. Det sker på trods af, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgard (S) har udtalt, at ”vi ønsker ikke at hæve ydelserne til udlændinge”.

Ifølge Jyllands-Posten viser kommissionens beregninger, at 40 procent af de ikke-vestlige indvandrere i kontanthjælpssystemet vil få over 500 kroner mere om måneden. Til sammenligning er det kun 16,6 procent af danske kontanthjælpsmodtagere, der vil få en sådan gevinst.

Forklaringen er, at de 40 procent af ikke-vestlige indvandrere typisk modtager den lave integrationsydelse, der er lavere end den nye grundsats for enlige, som Ydelseskommissionen foreslår.

En nytilkommen udlænding uden børn vil i dag få en integrationsydelse på ca. 6219 kroner. Hvis kommissionens forslag gennemføres, stiger dette beløb til 7600 kr. Det er en stigning på 22 procent.

Til gengæld vil mange indvandrere på kontanthjælp ryge ned på grundsatsen, fordi de rammes af et nyt optjeningsprincip for alle. Det indebærer, at man kun kan få en forhøjet ydelse, hvis man har to et halvt års beskæftigelse eller en erhvervsuddannelse og syv af otte års ophold i Danmark, efter man er fyldt 18 år.

1200 kroner mere

“Bundlinjen bliver, at indvandrere, som i dag er på integrationsydelse, i gennemsnit vil få mere i ydelse (1.200 kr.), mens indvandrere, der i dag er på kontanthjælp, vil få noget mindre (2.400 kr.),” skriver Jyllands-Posten.

Den konservative finansordfører Rasmus Jarlov advarer om, at en høj dansk kontanthjælp vil kunne virke tiltrækkende, hvis man sidder i den tredje verden. Hans partifælle, Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, der er medlem af Ydelseskommissionen, maner dog til ro i Jyllands-Posten. Ifølge hende, kommer en del af de ekstra penge, som indvandrere står til at få, fra et fritidstillæg på 450 kr. om måneden til f.eks. medlemskab af en fodboldklub, som kommissionen foreslår indført. Et sådant tillæg vil ikke virke tillokkende, mener borgmesteren.

”Du sidder ikke i Syrien eller Nordafrika med vores rapport og tænker: ’Nu drager vi til Danmark for at få et fritidstillæg’. Det nægter jeg simpelthen at tro på,” siger Benedikte Kiær til Jyllands-Posten.

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K), der er tidligere socilminister, er med i Ydelseskommissionen. Hun afviser, at kommissionens forslag vil lokke flere ikke-vestlige indvandrere til Danmark. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti afviser

Dansk Folkeparti afviser forslaget fra Ydelseskommissionen.

”Indvandrere skal nu modtage 1.200 kr. mere om måneden, hvis det står til regeringens ydelseskommission. Vi siger nej! Indvandrere skal i arbejde, og er de kriminelle, skal de sendes retur til der, hvor de kommer fra,” skriver DF på sin facebookside.