Svenske intellektuelle kritiserer statsstøtte til det muslimske oplysningsforbund Ibn Rushd. De ansvarlige kan ikke se noget problem
Over de seneste 15 år har oplysningsforbundet Ibn Rushd fået en kvart milliard svenske kroner i statsstøtte – samt et stort millionbeløb fra kommuner og regioner (len på svensk). Det sker trods stadig stærkere kritik af oplysningsforbundet og dets forbindelse til ekstremisterne i Det Muslimske Broderskab. Den svenske myndighed Folkbildningsrådet, der står for hovedparten af støtten, afviser, at der er et problem.
Dets generalsekretær Maria Graner henviser til en enkelt rapport, der bygger på interviews med aktive i Ibn Rushd. Ifølge den rapport gør Ibn Rushd en stor indsats for oplysning og der er ingen formelle forbindelser til Det muslimske Broderskab.
Det er forkert, siger til gengæld den kendte svensker forsker, Magnus Ranstorp, der kalder myndighedernes holdninger naive i et indlæg på internetmediet kvartal.se.
Magnus Ranstorp er ekspert i islamistisk ekstremisme og forsker ved det svenske militærakademi. Han støttes i kritikken af Peder Hyllengren, der forsker samme sted, samt professor Aje Carlbom fra universitetet i Malmö. Alle tre har skrevet meget om islamistister og deres påvirkning af Vesten.
Naive myndigheder
De tre går i rette med myndighederne, fordi de vælger at lukke øjnene for de ekstreme dele af forbundet. Det er startet af syv forskellige organisationer, men i forskernes øjne er det det Islamiska Förbundet i Sverige (IFiS), der reelt fører ordet og sætter retningen for oplysningsforbundet. Og IFiS er en af de mange organisationer i Europa, der støtter verdens største og mest moderne islamistiske netværk i Det muslimske Broderskab.
”Relationen mellem IFiS og Ibn Rushd gør, at man må hævde, at der er ’formelle koblinger’ mellem oplysningsforbundet og Det muslimske Broder i Sverige og Europa,” skriver de tre forskere.
Udtrykket formelle koblinger er vigtigt fordi det sætter hele forbundets arbejde i nyt lys. Samtidig understreger de, at de ikke har belæg for at sige, at IFiS eller Ibn Rushd direkte er styret af Det muslimske Broderskab – hverken fra Egypten eller fra Tyrkiet, hvor det nu har sit hovedsæde.
”Men de indgår alle i et organisatorisk netværk, hvor alle følger samme politisk-religiøse målsætning. Alle organisationerne arbejder for at bevare og styrke muslimers religiøse identitet og forhindre, at de påvirkes af sekulære værdier. Dette er en del af broderskabets missionsarbejde (dawa) i Europa, hvor de frygter at muslimer bliver trukket ind af den sekulære kultur i Europa og dermed får deres religiøse identitet udvandet,” skriver de tre forskere.
Med andre ord arbejder broderskabet og dermed Ibn Rushd i Sverige direkte for at skabe og styrke parallelsamfund. Forskerne fremhæver videre organisationens egen erklærede mission – nemlig at dominere det muslimske civilsamfund i de vestlige lande senest fra 2023.
Navnet Ibn Rushd referer til en arabisk mystiker og filosof, der levede i Spanien og Marokko i 1100-tallet. Han var i høj grad inspireret af græsk filosofi, herunder Aristoteles, og bliver ofte omtalt som Averroës, der er en europæisk udgave af hans navn. Netop fordi han var født i det nuværende Spanien og fordi han tankemæssigt var et bindeled til tidlig europæisk filosofi, så er hans navn et perfekt dække for en muslimsk organisation, der gerne vil stå godt i Vesten.