Avisen New York Times satte historien om den amerikanske præsidents sygdom ved siden af en stor artikel, hvis forfatter hævder, at Donald Trump vil gøre næsten hvad som helst for at få medlidenhed.
Senere ændrede USA’s ledende avis sin forside på nettet, så sammenligningen ikke var så åbenlys. Til gengæld vrimler det med artikler, der hævder, at sygdommen vil koste ham valget. Man strammer udsagn og giver dem en overskrift, der ikke helt er dækning for.
For eksempel kan man fredag aften dansk tid læse en ledende artikel, hvor det hævdes, at Trumps sygdom og hans tidligere ubekymrede omgang med corona virus nu vil koste ham dyrt – og man hævder, at det samme mener Trumps egne topfolk. Læser man ned i historien, er der tale om anonyme kilder. Og de siger ikke noget om valget, men udtaler sig alene kritisk om Trumps omgang med pandemien.
Det er en bekymring, som finansmarkederne til dels deler. Nyheden om Trumps sygdom fik tidligt kurserne til at falde, men til forskel for New York Times er finansfolkene bekymrede over at Joe Biden kan ende som præsident. Deres tillid til republikanerne og Trump har ført til aktierekorder selv under corona krisen, men i nat faldt aktierne.
De er nu steget igen i takt med beroligende beretninger fra Det Hvide Hus, hvor præsidentens symptomer beskrives som en forkølelse. Men i medier som New York Times er fortællingen fortsat nærmest glædesfyldt i forventning om et nederlag for den præsident, avisens journalister hader af en fuldt hjerte.
Besættelse
New York Times deler holdning til Donald Trump med mange af de andre gamle medier som CNN, MSNBC og CBS News. Noget af det stammer tilbage fra hans tid som en barsk ejendomsspekulant hjemme i New York. Men under hans tid som præsident er hadet i spalterne til ham steget til højder, man aldrig før har set.
I en rapport fra universitetet Columbia i New York beskriver professor David Rozado, der er specialist i computeranalyser af medier, hvordan avisens besættelse af den siddende præsident slår alle rekorder. Avisen omtaler ham mere end dobbelt så ofte som den omtalte hans forgænger Barack Obama. Og tre gange så ofte som præsident Ronald Reagan, som avisen bestemt heller ikke var begejstret for.
I rapporten slår Rozado og hans medforfattere fast, at avisens skribenter nævner ordet Trump i avisens spalter 93.292 gange i 2018. Året inden var næsten lige så intens. Rapportens forfattere har talt sammen, at Donald Trump blev nævnt en gang hver gang de brugte 250 ord – vel og mærke ord, der har mening – og ikke bare er bindeord som og eller men.
”Målt ud fra en typisk artikels længde i New York Times svarer det til, at han bliver omtalt to eller tre gange i hver artikel. Dette gennemsnit gælder for alle artikler – altså også sport, mode, mad og rejsestof. Med andre ord bliver meget lidt offentliggjort uden en eller anden reference til Trump – han er den linse, som mange historier bliver filtreret igennem,” hedder det i rapporten.
Kilder: New York Times, Wall Street Journal, Columbia Journalism Review