Han råbte “Allah” og sårede otte i stjålet lastbil, men tyske medier vil ikke kalde det terror

0
2506
Adskillige mennesker blev såret og biler ødelagt ved angrebet i Limburg, som tyske medier vægrer sig ved at kalde en terrorhandling. Foto: REUTERS/Stringer

Vreden vokser i Tyskland efter mandagens angreb, hvor en syrisk migrant kørte en lastbil ind i en række andre biler. Otte blev kvæstet.

Angrebet i byen Limburg an der Lahn kunne være gået meget værre. Syreren, der her på det sidste selv kalder sig Mohammed, men som i andre sammenhænge kaldes Omar, havde lige inden truet en lastbilchauffør og overtaget hans køretøj. Derefter kørte han ind i en række biler, der ventede for rødt, og ville ifølge politiet have kørt videre og fortsat sin voldsgerning. Men en række politielever, der tilfældigvis var i nærheden, fik ham stoppet og overmandet.

Omar/Mohammed er mere end kendt af politiet i sin nye hjemegn nordvest for Frankfurt am Main. Omar Al I., som han omtales i de tyske medier, er taget i handel med narko, butikstyveri og vold mod et familiemedlem. Han kom selv ind i Tyskland med andre migranter i 2015 og har fået foreløbig opholdstilladelse.

Den løb ud 1. oktober uden at nogen har gjort noget ved det. Ifølge nogle tyske medier havde han kunnet få forlænget sin opholdstilladelse, så det forhold har næppe spillet nogen rolle for mandagens udåd. Han var indtil denne mandag heller ikke i sikkerhedstjenesternes søgelys.

Tysk politi har ransaget flere boliger i forbindelse med sagen og i første omgang beslaglagt dataudstyr. Men dels kalder Omar Al I. sig nu ved profetens navn, dels skal han ifølge øjenvidner have skreget ”Allah” flere gange i forbindelse med sin voldsgerning.

Vag tale

Flere tyske medier har fortalt, at hele forløbet i det praktiske politiarbejde bliver set og håndteret som et terrorangreb. Alligevel gør både politiet og den tyske indenrigsminister et stort nummer ud af at være ualmindelig vage i deres vurderinger af gerningsmanden og hans motiver. Som ved tilsvarende sager i Frankrig er myndighederne bekymret for at puste til en voksende vrede mod og utryghed ved de mange migranter.

Samme linje følger mange tyske medier og understreger, at man jo ikke kender voldsmandens motiver. Omvendt er udenlandske medier – herunder britiske BBC – ikke så politisk korrekte og kalder attentatet for en terrorhandling. Og de fleste tyskere er heller ikke i tvivl – en mand, der påkalder sig Allah, mens han forsøger at slå andre ihjel, er også for dem en terrorist.