EU vil tryne Ungarn og Polen

0
3161
EU-Kommissionen med kommissionsformand Ursula von der Leyen i spidsen truer med at smække kassen i for Polen og Ungarn. Foto: Kenzo Tribouillard / various sources / AFP

EU vil bruge vægten af sine mange milliarder til at få Polen og Ungarn til at opgive deres selvstændige politik. De to lande blokerer til gengæld for hele EU’s økonomi

Kodeordene er ’rule of law’. Dette lidt vage begreb om en retsstat, der blandt andet afholder politikere fra at blande sig i domstolenes arbejde, gælder som en trosbekendelse for de fleste statsledere i EU. Men Polen og Ungarn vil ikke krybe til korset og rette sig efter dette dogme – og til gengæld truer EU kommissionen så med at lukke kassen.

Omvendt spærrer de to lande så både for den store coronahjælpepakke til mere end 5000 milliarder kroner – og for selv budgettet for EU, der over syv år løber op i over 13.000 milliarder kroner. Penge, som de to lande faktisk selv vil få stor gavn af. Men foreløbig er udsigten til at lade EU bestemme over deres indenrigspolitik ikke det værd.

Den polske regeringsleder Michal Wojcik svarer selv på det retoriske spørgsmål om, hvad er uafhængighed værd:

”En milliard? Flere snese milliarder? Flere hundrede milliarder? For os, er ingen pris for høj,” siger Wojcik.

“For os, er ingen pris for høj”

Michal Wojcik, polsk regeringsleder

Stærkt argument

De gamle medier rundt om i Europa har skrevet meget om konflikten. I kernelande som Tyskland og Frankrig giver medierne som i Danmark skurkerollen til de to centraleuropæiske lande. Omvendt er der i Storbritannien, der står i sit eget opgør med EU, større forståelse.

Og særlig et argument står stærkt. Begrebet retsstat eller ’rule of law’ er ikke særligt godt defineret. Så hvis de to lande accepterer EU’s trosbekendelse til retsstaten, ved de faktisk ikke, hvad de siger ja til.

Med den regel i hånden kan et flertal i EU gribe ind overfor enkelte stater. Og der er den løse definition som gift. Et argument, som især den ungarske leder, Viktor Orban, fremfører.

Og noget tyder på, at vindene er ved at skifte i EU. Orbans parti, Fidesz, er i Europa parlamentet en del af den største politiske gruppe, Det europæiske Folkeparti. Og denne afgørende og konservative gruppe vil netop ikke gå til angreb på ungarerne.

For mange af politikerne i gruppen – inklusive mange af de tunge medlemmer fra Tyskland – er et kompromis om budget og redningsplan vigtigere end de store ord.

For lidt, for sent

Det eneste alle synes at være enige om er, at dette er en dyb krise for EU. Seks uger før det nye budget skal træde i kraft er det ikke forhandlet på plads. Og lande som Spanien, Italien og Grækenland har desperat brug for hjælp fra den store kasse.

Samtidig vokser kritikken i finansverdenen af EU’s coronafond. Pengene er for små og kommer for sent til at kunne gøre en virkelig forskel, lyder det fra flere ledende økonomer. Og da der tidligst kommer en afklaring på dette slagsmål i EU til næste topmøde i december, skal de nødlidende lande vente endnu længere.

Kilder: Spiegel, tvn24, daily news hungary, Telegraph, Rabobank