Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier forlod mandag aften forhandlingerne om en aftale, der midlertidigt forbyder minkavl og godkender aflivningen af mink. “Vi vil ikke med tilbagevirkende kraft sige god for et lovbrud,” siger DFs landbrugsordfører Lise Bech
Det var uden Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier, da regeringen mandag aften fik en aftale på plads, der midlertidigt forbyder minkavl og siger god for aflivningen af alle danske mink.
Kort før aftalen skulle underskrives, forlod partierne i blå blok forhandlingerne. Og det var med god grund, siger Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech:
”Hvis vi skulle stemme for det, der var lagt frem, skulle vi sige god for, med tilbagevirkende kraft, at man har aflivet minkene. Det vil vi ikke, for der er stadig tale om et grundlovsbrud, og det vil vi ikke være med til at blåstemple,” siger Lise Bech.
”Hvis vi skulle stemme for det, der var lagt frem, skulle vi sige god for, med tilbagevirkende kraft, at man har aflivet minkene”
Lise Bech, landbrugsordfører (DF)
I stedet indgik regeringen en snæver aftale med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Dermed er regeringen nu ved at sikre sig den lovhjemmel, som har manglet, siden statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag den 4. november meddelte, at alle 15-17 millioner danske mink skal aflives.
”Jeg mener ikke man kan indgå en aftale, der siger god for, at man afliver mink, før loven er vedtaget. Aflivningen burde have været sat i bero indtil loven er på plads,” siger Lise Bech.
DF ville have avlsdyr med i aftale
Dansk Folkeparti er fortsat med i forhandlingerne om erstatning til minkavlerne, og det kom bag på DFs forhandlere, at regeringen mandag aften ville lave en selvstændig aftale om minkaflivningen. Lise Bech fortæller, at DF blev orienteret på et møde mandag eftermiddag, hvorefter regeringen præsenterede sit udspil til en aftale på et fællesmøde mandag aften.
Lise Bech fortæller, at der var flere grunde til, at regeringens udspil var uspiseligt for DF:
”Vi har hele tiden sagt, at der skal være mulighed for at sikre en bestand af avlsdyr. For selv om man nu smadrer minkbranchen, kan der være avlere, som kan se en mulighed for at bygge en produktion op senere. Vi har talt for, at man kunne bevare 200.000 avlsdyr. Dansk Veterinær Konsortium (et samarbejde mellem Københavns Universitet og Statens Serum Institut, red.) har sagt god for 56.000 avlsdyr. Men i regeringens udspil var der slet ingen avlsdyr. Det vil vi ikke være med til,” siger Lise Bech.