Knap havde Schweiz sagt nej til en ny handelsaftale med EU, før kommissionen ramte alpelandet med sanktioner
Schweiziske medier kalder det ’et varselsskud’ i en ny handelskrig med Bruxelles. Da landets Forbundsråd onsdag efter mere end syv års træge forhandlinger med EU sagde nej til EU’s krav om blandt andet fri bevægelighed for EU’s egne borgere, blev landets eksport af medicinsk udstyr til en værdi af 37 milliarder årligt samme dag ramt af nye handelshindringer. Og det på trods af at Schweiz undervejs har føjet Bruxelles og indført de samme regler som i Unionen.
Forbundsrådet udgøres af syv personer, der repræsenter landets syv regioner. Rådet fungerer kollektivt som landets statsoverhoved og har det sidste ord i den slags store aftaler. Her faldt aftalen på EU endegyldigt, for rådets afgørelse kan ikke ændres.
Den førende avis Neue Zürcher Zeitung bemærker høfligt om sammenbruddet i forhandlinger, at det kræver to parter for at føre en konflikt – og at skylden ikke ligger alene hos schweizerne. Netop EU’s stivnakkethed og ultimative krav førte til sammenbruddet. Avisen roser Forbundsrådet for at skære igennem og for ikke at pakke tingene i traditionelt diplomati.
Ekko efter Brexit
Tyske og franske medier er gennemgående negative i deres dækning. Flere forestiller sig, at sammenbruddet vil koste ramme eksporten fra Schweiz og kommissionens handlinger bekræfter det. Blandt de få medier, der ser positivt på schweizernes vilje til selvstændighed, er britiske Telegraph.
”EU har mistet endnu et land,” lyder det i en kommentar i avisen. Og fortsætter kommissionen sine konfrontationer, vil det også koste EU-landene en del. For Schweiz er den fjerdestørste importør af varer fra EU.
Kilder: Neue Zürcher Zeitung, Spiegel, Telegraph