EU-parlamentsvalg: Nederlag for de store gamle

0
1641
Partierne i den nye national-konservative gruppe, som DF har været med til at starte, står samlet til en stor fremgang. "Vi håber at udvide gruppen endnu mere," siger DFs gruppeformand Anders Vistisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Når de sidste valgsteder lukker søndag aften klokken 2300, vil EU-parlamentet være et helt andet. Med en stor ny national-konservativ gruppe rykker hele balancen i parlamentet.

Meningsmålingerne har været ret stabile: de to store grupper i parlamentet – konservative og socialister – går klart tilbage og mister deres flertal. En af de bizarre ting ved parlamentet har netop været, at de to grupper – selvom de klassisk er hinandens modpoler – ofte finder sammen og bruger deres flertal til at holde andre udenfor indflydelse. Men den uhellige alliance synes brudt – måske for altid.

DF i ny stor gruppe

For den vigtigste trend ved dette valg tegner til at blive, at de store, bredt favnende partier taber stort til partier med en mere klar profil. De liberale partier går klart frem – meningsmålingerne giver dem knap 100 mandater ud af de 751 pladser i parlamentet. Det er en fremgang på mere end 40 procent, men endnu større ventes fremgangen at blive for den nationalt-konservative gruppe, hvor DF er med fra starten.

Anders Vistisen, der sidder i parlamentet for DF, har været med til at starte gruppen. Den tæller blandt andre Marine Le Pens RN fra Frankrig og Lega fra Italien, der begge står til at vinde valget i deres hjemlande. Anders Vistisen undskylder, at gruppen endnu ikke har et navn.

”Vi håber at udvide gruppen endnu mere – og navnet er jo et af de ting, vi kan forhandle om,” siger den danske parlamentariker. Han satser især på de store konservative grupper fra Polen og Ungarn, der i dag er med i den konservative gruppe. Hvis de efter mandag skifter gruppe, så vokser gruppen med DF betydeligt – og samtidig svækkes den gamle konservative gruppe.

Hvis du vil vide mere

Det halvofficielle Europe Elects samler data om vælgerbevægelser i EU-landene:

https://europeelects.eu/data/

Avisen Financial Times bygger videre på de data samt analyser fra andre institutter i deres oversigt:

https://ig.ft.com/european-parliament-election-polls/