EU-parlamentet vil åbne EU for ufaglærte afrikanere

0
7735
"Det her viser, at flertallet i Europa-Parlamentet ikke har forstået hvor alvorligt problemet med indvandring til Europa er,” siger Peter Kofod (DF). Foto: Carsten Lundager

Stort flertal i Europa-Parlamentet har vedtaget EU-Afrika-strategi, der vil lette afrikaneres adgang til EU. Dansk Folkepartis Peter Kofod var den eneste danske EU-parlamentariker, der stemte imod. ”Naiv og gakket,” kalder han vedtagelsen

Millioner af ufaglærte afrikanere vil få lettere adgang til EU, hvis en ny EU-Afrika-politik, som et flertal i Europa-Parlamentet vedtog torsdag, bliver til virkelighed.

Står det til parlamentets flertal, skal national lovgivning erstattes af en fælles og mere enkel ansøgningsprocedure for faglærte og ufaglærte afrikanere, der søger arbejde i Europa.

Desuden mener parlamentet, at ”arbejdstagernes mobilitet være et svar på EU’s demografiske udfordringer”.

Med andre ord: Afrikanere vil kunne løse problemet med, at EU mangler arbejdskraft som følge af, at EU-befolkningen bliver ældre og får for få børn.

Kun DF stemte imod

“Betænkning om en ny EU-Afrika-strategi – et partnerskab for bæredygtig og inklusive udvikling” er vedtaget af et meget stort flertal i parlamentet. Med til at stemme for var de danske parlamentarikere fra SF, Radikale Venstre og Konservative. Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte blankt.

Kun én dansker stemte imod – Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod. Han er til gengæld, siger han, chokeret over, at ingen andre af hans danske kolleger stemte nej.

”Jeg kan love dig for, at jeg har stemt nej. Der er dele af den her strategi, der er meget, meget problematisk, og når det kommer til migration, er det fuldstændig gakket. Det her ville ikke have haft nogen gang i Folketinget. Alligevel stemmer en dansk konservativ parlamentariker for (Pernille Weiss, red.). Tænk sig – Det Konservative Folkeparti med Søren Pape, Rasmus Jarlov og Marcus Knuth. De stemmer ja til det her. Jeg havde virkelig forventet noget andet,” siger Peter Kofod.

“Det her ville ikke have haft nogen gang i Folketinget”

Peter Kofod, EU-parlamentsmedlem (DF)

”Gakkede argumenter”

Ifølge Peter Kofod vil forslaget om en fælles ansøgningsprocedure reelt betyde, at nationalstaterne får mindre indflydelse på indvandringen. Argumentet er, at mindre bureaukratiske regler vil få færre afrikanere til benytte menneskesmuglere og rejse over Middelhavet i forsøget på komme til Europa. Det vil ”afskrække migranter fra at benytte sig af irregulære migrationskanaler og lette byrden for asyl- og migrationssystemet,” som der står.

Men det argument er ”helt gakket”, som Peter Kofod siger.

”Man har den der naive forestilling om, at man vil kunne mindske den illegale migration ved at øge den legale migration. Og ja, man kan da godt få den illegale migration til at forsvinde, hvis man bare åbner op for fuld indvandring. Men det svarer jo til, at man nedbringer antallet af fartsyndere ved at sætte hastigheden fri på vejene,” siger Peter Kofod.

Et skib med migranter på vej over Middelhavet. Arkivfoto

Gakket er det også, at parlamentet vil løse det påståede problem med manglende arbejdskraft ved åbne grænserne for ufaglærte afrikanere.

”Prøv lige at tage til Sydeuropa, hvor der er meget stor ungdomsarbejdsløshed, og spørg om der mangler ufaglærte afrikanere i Europa?,” siger Peter Kofod – og fortsætter:

”Hvis man skal bruge ufaglært afrikansk arbejdskraft, så kunne man jo starte med dem, der allerede er i Europa men ikke har noget job. Det her viser jo, at flertallet i Europa-Parlamentet ikke har forstået hvor alvorligt problemet med indvandring til Europa er,” siger Peter Kofod.

”Hvis man skal bruge ufaglært afrikansk arbejdskraft, så kunne man jo starte med dem, der allerede er i Europa men ikke har noget job”

Peter Kofod, EU-parlamentsmedlem (DF)

Påvirker kommissionen

Men er Afrika-erklæringen ikke bare et slag i luften, som ikke har nogen praktisk betydning? Peter Kofod advarer mod at undervurdere erklæringen, selv om den ikke umiddelbart fører til praktisk politik.

”Min bekymring er, at mange af de ideer, som flertallet i Europa-Parlamentet kommer med, har det med at sive rundt i EU-systemet, hvor de på et tidspunkt ender i EU-Kommissionen. Så man kan ikke bare se det som nogle skøre tanker fra et verdensfjernt parlament,” siger Peter Kofod.

Hvor er Venstre og Socialdemokratiet?

Han mener, at Socialdemokratiet og Venstre burde tage mere klar afstand end bare at stemme blankt i parlamentet.

”Jeg forstår ikke, at der ikke er andre partier i Danmark end DF, der gør noget aktivt for stoppe dette vanvid fra parlamentet. Hvis det her blev til virkelighed, ville mange flere afrikanske migranter se en fremtid for sig i Europa, og de ville formentlig søge mod nord til de mest velfungerende lande, blandt andet Danmark,” siger Peter Kofod.

EU-parlamentets Afrika-betænkning kan læses her