DF vil tage nyt våben i brug mod alvorlige forbrydelser

0
7480
Majbritt Birkholm, der er folketingskandidat og politibetjent, præsenterer DFs nye retspolitiske fokusområder på pressemødet efter DFs sommergruppemøde i denne uge. Foto: Carsten Lundager

Politiet skal have adgang til registre med DNA-profiler, der bruges til slægtsforskning. Det vil gøre det lettere at opklare og forhindre alvorlige forbrydelser som drab og voldtægter, siger folketingskandidat Majbritt Birkholm, der er tovholder på nyt DF-udspil med retspolitiske fokusområder

Dansk Politi skal kunne bruge genetisk slægtsforskning til at efterforske alvorlig kriminalitet. Det mener Dansk Folkeparti, som i denne uge præsenterede fire retspolitiske fokusområder, hvoraf brugen af genetisk slægtsforskning er det ene.

Genetisk slægtsforskning bruges i flere lande, blandt andet i USA. Her har det ført opklaringen af flere hundrede alvorlige forbrydelser, inklusive pågribelsen af en seriemorder, der havde 13 drab og ca. 50 voldtægter på samvittigheden.

Svensk politi har ligeledes adgang til genetisk slægtsforskning. Her førte metoden i 2018 til, at et 16 år gammelt dobbeltdrab blev opklaret på få uger.

Berøringsangst

For dansk politi er metoden imidlertid lukket land. Her må efterforskerne ikke trække på databaser med dna-profiler fra slægtsforskning. Det kan ellers bringe politiet hurtigt på sporet af forbrydere, der har et DNA, der matcher en familie i registret.

”Den manglende adgang til dna afskærer hver dag politiet fra at kunne opklare voldtægter og drab. Registret ligger lige for næsen af politiet, men på grund af berøringsangst må de ikke bruge det. Det er simpelthen for dårligt,” sagde Majbritt Birkholm, folketingskandidat for Dansk Folkeparti, da hun onsdag præsenterede forslaget på et pressemøde i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde.

“Registret ligger lige for næsen af politiet, men på grund af berøringsangst må de ikke bruge. Det er simpelthen for dårligt,” siger Majbritt Birkholm om brugen af genetiske slægtsforskning. Foto: Carsten Lundager

Kunne have stoppet Amagermanden

Majbritt Birkholm er politibetjent og har været tovholder på udarbejdelsen af DFs nye retspolitiske fokusområder. Hun har 16 års erfaring indenfor politiet og mener, at genetisk slægtsforskning ville kunne have forhindret nogle meget alvorlige forbrydelser.

”Hvis dansk politi havde haft adgang til det her register, ville sådan en som Amagermanden have været pågrebet langt tidligere og politiet kunne dermed have forhindret drab og flere voldtægter. Hvis vi skal have verdens dygtigste politi, så er vi også nødt til at give dem de rigtige værktøjer til at kunne opklare de her forbrydelser,” sagde Majbritt Birkholm.

Drabsefterforskere bag borgerforslag

En gruppe drabsefterforskere fra politiet har fremsat et borgerforslag om brugen af dna-baseret slægtsforskning. Borgerforslaget, som kan læses her, har foreløbig samlet støtte fra 28.755 personer. Når 50.000 støtter forslaget, skal det behandles i Folketinget.

FAKTA: RETSPOLITISKE FOKUSOMRÅDER

De fire retspolitiske fokusområder, som DF præsenterede i denne uge, er disse:

  1. I dag går drabsmænd og voldtægtsforbrydere fri, selvom vi teknisk er i stand til at finde dem. Det er uacceptabelt, og Dansk Folkeparti foreslår derfor, at politiet skal kunne bruge genetisk slægtsforskning som efterforskningsværktøj i sager om drab og grov personfarlig kriminalitet. Politiet skal altid have de bedste værktøjer til rådighed, herunder det næste kriminaltekniske nybrud på linje med fingeraftryk eller politiets DNA-system.
  2. EU’s ødelæggende angreb på dansk logning er en håndsrækning til de kriminelle, som skal bremses. Derfor vil Dansk Folkeparti sikre politiets logningssystem og brug af teledata, således at alle tekniske virkemidler tages i brug, når det gælder efterforskningen af alvorlige forbrydelser.
  3. De lange ventetider ved domstolene er krænkende for retsbevidstheden. Derfor foreslår Dansk Folkeparti at intensivere rekrutteringen til politiet, domstolene og kriminalforsorgen for at nedbringe puklerne i straffesagskæden samt at øge synligheden af dansk politi i gadebilledet. For at sikre den nødvendige rekruttering foreslår Dansk Folkeparti ydermere, at der indføres løn under uddannelse.
  4. Det skal være mærkbart at afsone en fængselsdom. Derfor vil Dansk Folkeparti øge antallet af fængselspladser i udlandet, ligesom enhver udlænding skal afsone sin fængselsstraf i hjemlandet. Dette vil ikke alene forstærke den præventive effekt af ubetinget fængselsstraf, men også afhjælpe det akutte problem med pladsmanglen og muslimsk dominanskultur i de danske fængsler.