Dansk Folkeparti vil kræve en årlig redegørelse om Danmarks militære engagement i EU. ”Vi vil holde minutiøst øje med ja-partierne,” sagde DFs formand Morten Messerschmidt efter onsdagens folkeafstemning
Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt lover, at DF vil holde skarpt øje med, hvordan ja-partierne forvalter deres ansvar efter onsdagens folkeafstemning om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet.
66,9 procent stemte for at afskaffe forsvarsforbeholdet, mens 33,1 procent stemte nej. Dermed bliver Danmark nu en del af forsvarssamarbejdet i EU, og Danmark vil kunne deltage i militære EU-operationer, hvis der er flertal for det i Folketinget.
Lige nu er EU involveret i syv militære operationer i primært Afrika, men ja-partierne har i valgkampen understreget, at de ikke her og nu vil sende danske soldater til EU-missioner. Det vil kræve nøje overvejelse, lød det så sent som onsdag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S).
DFs formand Morten Messerschmidt frygter dog, at især Socialdemokratiet og Venstre vil få svært ved at sige nej, når EU anmoder om dansk assistance. Derfor vil DF nu kræve, at der laves en årlig rapport og debat i Folketinget over det danske militære engagement i EU.
”Vi påtager os forpligtelsen som det parti, der vil holde øje med, at dem, der har sagt at de ikke bare vil sende tropper afsted, når EU ringer, at de holder deres ord. Vi vil være der som en frisk august-hveps,” sagde Morten Messerschmidt, da han onsdag aften talte ved DFs valgarrangement på Christiansborg.
”Vi vil time for time, dag for dag, uge for uge holde ja-partierne op på, hvad de har sagt og ikke sagt og hvad virkeligheden er,” sagde Morten Messerschmidt.