DF vil have national handlingsplan for smertelindring til døende

0
1574
Arkivfoto

Et flertal udenom regeringen kræver handling, efter at Rigsrevisionen i sidste uge rejste kritik af døendes adgang til palliation. “Vi er simpelthen bagud i Danmark,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til Kristeligt Dagblad

Der er ingen, der fortjener at dø i smerter. Især ikke, hvis smerterne kan lindres.  Og det kan det ofte via Palliativ behandling. Problemet er bare, at en hel del patienter aldrig når at påbegynde den behandling. De når simpelthen at dø inden.

Og det har fået Liselott Blixt (DF) til at kræve en national handlingsplan.

“Vi er simpelthen bagud i Danmark. For eksempel er palliation ikke et lægefagligt speciale, som det er i mange andre lande, og det bør det være,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Palliativ behandling er en behandling, der har til formål at lindre smerter hos døende og dermed optimere deres livskvalitet i deres sidste tid. Dette både til gavn for dem selv og deres pårørende. Denne form for behandling er stadig mest benyttet af kræftpatienter og kun 10 procent af dem, der benytter den form for behandling, har en anden diagnose end kræft.

Ligesom Liselott Blixt kræver en national handlingsplan, så mener hun også, at der bør være mere uddannelse på området.  Der mangler nemlig specialister til at stå for vejledningen og efteruddannelsen af dem, der skal stå for at henvise patienterne til behandlingen. Flere patienter bliver nemlig slet ikke tilbudt behandlingen, fordi sundhedsvæsnet ikke får spurgt ind til behovet hos den enkelte.

”Alt for få læger får den nordiske efteruddannelse inden for palliation, og vi skal have i det hele taget have mere uddannet personale fra specialistleddet til sygeplejersker og assistenter, så indsatsen følges helt ud i kommunerne.”

Siger Liselott Blixt til Kristeligt Dagblad.