Imamer mægler i konflikt i ghetto – Skaarup: En meget dårlig løsning

0
2082
Arkivfoto: Kim Matthai Leland

Imamer har mæglet i konflikten mellem to libanesiske familier, der hærger et boligområde i Korsør. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup tager afstand fra mæglingen: “Rækker man imamerne en lillefinger, tager de hele armen,” siger han til Berlingske

Imamer har fyldt rollen ud som mæglere i den konflikt mellem to libanesiske klaner, som hærger boligområdet Motalavej i Korsør. Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået i Slagelse Kommune.

Som ditoverblik skrev mandag, med Berlingske som kilde, har konflikten mellem de to libanesiske klaner rødder i en landsby i Libanon, hvor begge familier boede, inden de kom til Danmark for 30 år siden. Konflikten er de seneste år eskaleret i vanvidskørsel, narkohandel, trusler mod beboere, slagsmål og sågar fyrværkeri-angreb mod et lokalt supermarked.

Kommunen har mere eller mindre givet op, og et forsøg på at få den kendte forsvarsadvokat Thorkild Høyer til at mægle er også mislykkedes, fordi familierne ikke kunne blive enige. Men Berlingskes aktindsigt afslører, at en lokal imam har mæglet i konflikten de seneste tre måneder. Det drejer sig om imam Hussein El-Khodr, der også er formand for beboerforeningen Ringparken i Slagelse. Imamen bekræfter overfor avisen, at han har mæglet:

“Jeg har talt med forældrene, jeg har talt med de unge, og jeg har fået dem til at gå ture sammen på Motalavej. Nu hilser de på hinanden, og der har lige været et bryllup i weekenden, hvor der var gæster fra begge familier. De dansede med hinanden, de sang med hinanden. Det var hyggeligt,” siger Hussein El-Khodr.

Peter Skaarup: Meget dårlig løsning

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup ser meget kritisk på brugen af imamer som mæglere:

“Hvis man overgiver magten til nogle imamer, kan man ikke få den igen. Rækker man dem en lillefinger, tager de hele armen. Jeg synes, det er en meget dårlig løsning. Hvis de skal bestemme, hvornår der skal være fred, kan de også bestemme, hvornår der skal være uro og ballade,” siger Peter Skaarup til Berlingske.

Konflikten eksploderede senest i et masseslagsmål i juli med ca. 100 involverede, og siden har der været flere voldelige sammenstød mellem de to familier. Det fik i starten af august politiet til at indføre en 14-dages visitationszone i Motalavej-området, og siden har der været nogenlunde roligt. Imam Hussein El-Khodr mener, det skyldes hans indsats, men det får ikke Peter Skaarup til at bakke imam-mæglingen op:

“Nogle af de miljøer omkring imamerne har deres egne interesser. Hvis vi giver dem muligheden for at skabe fred eller krig, risikerer vi, at de bliver en stat i staten,” siger han til Berlingske.

Som ditoverblik skrev mandag, har Peter Skaarup stillet en række spørgsmål om sagen til justitsminister Nick Hækkerup (S). Skaarup vil bl.a. vide, hvad regeringen vil gøre for at genskabe trygheden i området.

Læs mere i Berlingske her

Læs også: To libanesiske klaner i opgør: Hærger bydel i Korsør med slagsmål, trusler og vanvidskørsel