DF: Samme velfærd og kommuneskat i hele landet

0
3436
Sparekravet på ungdomsuddannelser skal væk fra 2020, og der skal flyttes flere uddannelsepladser ud fra de store byer, mener DF. Her ses Dansk Folkepartis formand under et besøg på Lemvig Gymnasium for et par måneder siden. Foto: Steen Trolle

Dansk Folkeparti lancerer 7-punktsplan for et Danmark i bedre balance. Partiet vil bl.a. have en udligningsreform, der kan sikre samme velfærd i alle kommuner, samt udflytning af flere statslige arbejdspladser og uddannelsessteder

Mens borgerne i rige kommuner som Rudersdal, Gentofte og Frederiksberg slipper med landets laveste kommuneskatter, så må borgerne i fattige kommuner som Lolland og Langeland betale nogle af de højeste skatter. I Rudersdal nord for København er kommuneskatten på 22,5 procent, mens Langeland, hvor gennemsnitsindkomsten blandt borgerne er en af landets laveste, har en kommuneskat på hele 27,8 procent.

Uretfærdigt mener Dansk Folkeparti, som advarer om, at de store skatteforskelle er med til at knække Danmark over.

Derfor vil DF nu have undersøgt, om der kan indføres samme kommuneskatteprocent i hele landet. Det fremgår af et nyt politisk udspil, ”Syv trin til et Danmark i balance”, som DF netop har lanceret.

Udspillet blev præsenteret, da DFs formand Kristian Thulesen Dahl tirsdag var i Nykøbing Falster med sin rullende kampagnevogn ”Kristians Kaffebar”. Her gav DF-formanden et interview til det lokale dagblad Folketidende, hvor han sagde:

”Det skaber skel i Danmark, at man i de mest velstillede kommuner betaler så meget mindre end i de dårligst stillede. Derfor foreslår vi en ensartet flad kommunal skatteprocent, der også vil gøre den kommunale udligning mere forenklet”.

”Det skaber skel i Danmark, at man i de mest velstillede kommuner betaler så meget mindre end i de dårligst stillede”

Kristian Thulesen Dahl, formand for DF, til Folketidende

Haster at få ændret udligningssystemet

Ifølge Dansk Folkeparti er det en hasteopgave at få ændret udligningssystemet, som fordeler penge mellem rige og fattige kommuner. Står det til DF, skal Folketinget hurtigst muligt sætte gang i en reform af udligningssystemet. Målet skal være, at alle kommuner kan levere samme velfærd til borgerne.

”Udligningssystemet skal forenkles og tilgodese de kommuner, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Det skal være sådan, at hvis man som ældre flytter til Lolland, så skal man være sikker på at kunne få den samme service,  som i de nordsjællandske kommuner,” siger Kristian Thulesen Dahl til Folketidende.

Syvpunktsplanen fra DF lægger også op til at udflytte flere statslige arbejdspladser, til at sprede uddannelser over hele landet, til at styrke turismen og til ”fuld trafikal ligestilling af øerne”.

Flere uddannelsespladser udenfor de store byer

I forhold til uddannelserne foreslår DF konkret at det skal sikres:

  • at mindst 10 procent af alle universitetspladser er placeret udenfor de fire største byer (i dag ligger 95 procent omkring de fire største byer)
  • at 50 procent af alle erhvervsakademier og professionshøjskoler er beliggende udenfor de fire størest byer (i ligger hhv. 70 prcoent af erhvervsakademierne og 65 procent af professionshøjskolerne i de fire største byer)
  • at sparekravet på ungdomsuddannelser skal væk fra næste år

”Der kommer ikke til at være alle slags uddannelser alle steder, men unge skal have en god vifte af uddannelsesmuligheder at vælge fra, uanset hvor de bor. Vi ved, at hvis man har mere end 30 minutters transporttid til sin uddannelse, så øger det risikoen for frafald,” sagde Kristian Thulesen Dahl til Folketidende.

Hele udspillet kan læses her: syv-trin