DF: Pensionen skal følge inflationen

0
5724
Morten Messerschmidt taler på DFs årsmøde i Herning. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkeparti vil have en ældrelov, der garanterer plejehjemspladser til 80+ årige og sikrer, at folkepensionen ikke udhules af de voldsomme prisstigninger

Folkepensionen og førtidspensionen skal stige i samme takt som priserne.

Sådan lyder det i et forslag til en ældrelov, som Dansk Folkeparti præsenterede på weekendens årsmøde i Herning.

“Staten tjener jo rigtig mange penge på prisstigningerne via moms, punktafgifter og så videre. Vi vil gerne have de penge ud igen, og de ældre skiller sig ud ved, at de har forladt arbejdsmarkedet og ikke kan arbejde tre timer mere om ugen for at kompensere for stigningerne,” siger DFs formand Morten Messerschmidt til Kristeligt Dagblad.

DF foreslår også, at alle over 80 år skal have garanti for en plejehjemsplads og faste hjemmehjælpere. Ældre skal desuden have ret til to timers valgfri hjælp hver måned, og der skal indføres en ”bedstes første sygedag” for erhvervsaktive.

Ældreloven skal ifølge Morten Messerschmidt sikre de ældre ”livskvalitet og tryghed, uanset hvor de er i deres senior- og ældretilværelse”.

Ros fra Ældre Sagen, kritik fra Cepos

Den borgerlige-liberale tænketank Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen mener, at DF går ”udgifts-amok” med forslaget om at inflationssikre pensionen. Det vil koste staten syv milliarder kroner, hvis det var gældende i år, lyder det fra Cepos-økonomen.

Morten Messerschmidt afviser, at det er uansvarligt:

”Jeg synes, det er uansvarligt at sige, at folk bare skal acceptere en udhuling af reallønnen på 9-10 procent om året, fordi der er inflation,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Til gengæld får DF-udspillet en varm modtagelse af Ældre Sagen:

“Det er første gang, vi ser et større, samlet politisk udspil, som forbedrer forholdene på hele ældreområdet. Indtil videre har der kun været snak om, at man ville lave en ældrelov, men der er ikke sket noget. Det er et meget spændende oplæg, som, hvis det blev gennemført, kunne give nogle store fremskridt på ældreområdet, som vi trænger til,” siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup til Kristeligt Dagblad.

“Det er første gang, vi ser et større, samlet politisk udspil, som forbedrer forholdene på hele ældreområdet”

Bjarne Hastrup, Ældre Sagens direktør, til Kristeligt Dagblad