Socialdemokratiet anklages: Vælgerbedrag om bankunion

0
4793
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på TV2 den 4. november 2018.

Socialdemokratiet vil ikke længere love, at de vil have en folkeafstemning, før Danmark eventuelt kan indtræde i EUs bankunion. Det var ellers meldingen fra S-formand Mette Frederiksen for tre måneder siden. “Socialdemokratiet gør grin med danskerne,” mener EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF)

Det skal afgøres ved en folkeafstemning, om Danmark skal være en del af den Europæiske Bankunion. Det var budskabet fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun 4. november 2018 deltog i en partilederrunde i forbindelse med en stor folkehøring om EU i Odense.

Efter mødet sagde Mette Frederiksen blandt andet til TV2 News:

”Jeg har umiddelbart svært ved at forestille mig, at man skal træffe den type beslutninger uden at spørge befolkningen. Jeg hælder til, at det vil være bedst for den demokratiske samtale og for forankringen af beslutningen, at det bliver ved en folkeafstemning”.

Men nu har Socialdemokratiet skiftet kurs. Tirsdag var der 1. behandling i Folketinget af et forslag fra Enhedslisten om en folkeafstemning om dansk tilslutning til bankunionen. Her sagde den socialdemokratiske ordfører Lars Aslan Rasmussen følgende:

”Vi har endnu ikke taget stilling til, om vi er tilhængere eller modstandere af dansk tilslutning til bankunionen. Det er også for tidligt at tage stilling til om vi skal have en folkeafstemning, såfremt vi måtte mene, at det er en god ide at tilslutte sig (…) Vi afventer regeringens redegørelse om fordele og ulemper ved at indtræde i bankunionen, før vi gør vores stilling op. Derefter gør vi også vores stilling op omkring en eventuelt folkeafstemning”.

”Jeg har umiddelbart svært ved at forestille mig, at man skal træffe den type beslutninger uden at spørge befolkningen”

Mette Frederiksen, S-formand til TV2

DF: Dobbeltspil fra S

Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er dybt forarget. Han kalder det en skandale, at Socialdemokratiets formand først stiller danskerne en folkeafstemning i udsigt, og nu, tre måneder senere, ikke længere vil garantere, om partiet vil være med til at spørge befolkningen.

”Hvad er meningen, hvad er det for et dobbeltspil, Socialdemokratiet kører i øjeblikket? Vi ser det på område efter område, hvor man stemmer gult (”blankt”, red.) til ting, som man ude i offentligheden siger, at man støtter. Nu har man sagt klart og tydeligt til den danske befolkning, at man ønsker en folkeafstemning om bankunionen, og så er man ikke i stand til at gå ned i folketingssalen og sige det samme. Det er for ringe, det er at gøre grin med danskerne,” sagde Kenneth Kristensen Berth under debatten i folketinget, hvor han kaldte den socialdemokratiske udmelding for vælgerbedrag.

“Nu har man sagt klart og tydeligt til den danske befolkning, at man ønsker en folkeafstemning om bankunionen, og så er man ikke i stand til at gå ned i folketingssalen og sige det samme. Det er for ringe”

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører (DF)

EL: Kan man overhovedet stole på Socialdemokratiet

Enhedslisten ser også stærkt kritisk på den nye udmelding fra Socialdemokratiet:

”Jeg må sige, at jeg er dybt forundret over, hvad der foregår. Vi har specifikt stillet det her forslag, fordi vi troede på Mette Frederiksen, da hun stod på live tv og blev spurgt, om hun mente der skulle være en folkeafstemning, og svaret lød klart, at ’ja, det mener jeg det skal’. Undskyld, hvis man ikke kan tro på, hvad den socialdemokratiske formand siger til danskerne, og man skal opleve, at man gør noget stik modsatte i folketingssalen, hvordan skal man så nogensinde kunne tro på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet,” sagde Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

Lars Aslan Rasmussen afviser, at Socialdemokratiet har skiftet holdning:

”Som jeg forstår det, så har Mette Frederiksen sagt, at hun hælder til en folkeafstemning. Det er sådan set også vores holdning, men vi vil bare gerne træffe beslutningen på et oplyst grundlag. Vi vil kende indholdet og konsekvenserne for Danmark, også så vi ved, hvad danskerne i givet fald skal spørges om,” sagde Lars Aslan Rasmussen.

“Vi vil kende indholdet og konsekvenserne for Danmark, også så vi ved, hvad danskerne i givet fald skal spørges om”

Lars Aslan Rasmussen (S), medlem af Europaudvalget

Uenighed om suverænitetsafgivelse

EU’s bankunion blev oprettet som konsekvens af finanskrisen. Den har siden 2014 ført overordnet opsyn med alle banker i unionen og direkte tilsyn med de 130 største finanshuse. Regeringen har nedsat et udvalg, som til efteråret 2019 skal aflevere en rapport, der skal belyse fordele og ulemper ved at indtræde i bankunionen.

Regeringen mener ikke, at det er nødvendigt med en folkeafstemning, hvis Danmark skal indtræde i bankunionen. Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er der ikke tale om suverænitetsafgivelse. Det er Dansk Folkeparti dog helt uenig i, og selv om den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen tilbage i november 2018 ikke tog stilling til, om der afgives suverænitet, så mente hun dengang, at befolkningen skal spørges:

”For mig handler det grundlæggende om, at vi ikke er en befolkning, der er helt enige i alt. Der er nogle, der gerne vil være med i EU, men der er også nogle, der er skeptiske. Derfor hælder jeg grundet min politiske intuition til, at det umiddelbart vil være bedst for den demokratiske samtale, at det bliver afgjort med en folkeafstemning,” sagde hun ifølge tv2.dk den 4. november.