DF og LA vil have uvildig advokatundersøgelse af minkskandalen

0
4662
Statsminister Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde 4. november 2020 at alle mink i Danmark skulle aflives. Minkkommissionen fastslår, at beslutningen var uden lovhjemmel og meldingen på pressemødet "groft vildledende". Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lækket udkast til Minkkommissionens rapport indeholder voldsom kritik af regeringens handlinger. ”Det tyder på, at vi skal have uvildige advokater til at se på, om der skal rejses en rigsretssag,” siger DFs formand Morten Messerschmidt

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil have uafhængige eksperter til at gennemgå Minkkommissionens rapport om minkskandalen, når den udkommer i næste uge.

Det meddeler de to partier, efter at Weekendavisen torsdag kunne afsløre, at rapporten indeholder voldsom kritik af regeringen.

“Man får jo det indtryk, at der er alvorlig kritik undervejs, og jeg ser frem til at få hele rapporten. Men ud fra det, vi har set nu, tyder det på, at vi skal have uvildige advokater til at gennemgå rapporten med henblik på, om der skal rejses en rigsretssag,” siger Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt til TV2 News.

Statsministeriet optrådte “meget kritisabelt”

Weekendavisen har læst centrale dele af det udkast, som har været sendt til høring hos sagens involverede. Her står der ifølge avisen, at Statsministeriets har handlet ”meget kritisabelt”, mens Fødevareministeriet har handlet ”yderst kritisabelt”.

Derudover er der hård kritik af Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen.

Beslutningen om aflive alle 16 millioner mink i Danmark blev meddelt af statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november 2020 og flere pressemeddelelser. Få dage senere kom det frem, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen. Alligevel fortsatte aflivningen og dermed afviklingen af det danske minkerhverv.

“Ud fra det, vi har set nu, tyder det på, at vi skal have uvildige advokater til at gennemgå rapporten med henblik på, om der skal rejses en rigsretssag,” siger Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt til TV2 News. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kommissionen skriver, at minkbeslutningen var klart ulovlig og kalder pressemødet ”groft vildledende”:

”Kommissionen finder, at det var klart, at der manglede hjemmel til at aflive alle mink i Danmark, ligesom kommissionen finder, at det var klart, at der manglede hjemmel til tempobonus,” citerer Weekendavisen.

”Kommissionen finder, at det var klart, at der manglede hjemmel til at aflive alle mink i Danmark”

”(…) udmeldinger på pressemødet var efter kommissionens bedømmelse vildledende, og efter kommissionens vurdering var udmeldingerne også groft vildledende, henset den meget vidtgående og intensive karakter såvel som de økonomiske og samfundsmæssige implikationer. Det er efter kommissionens opfattelse særdeles kritisabelt. Uanset hvordan udmeldinger på et pressemøde kan kvalificeres retligt, må myndigheder således ikke vildlede borgerne som sket,” lyder det.

Messerschmidt: Hvad siger støttepartierne?

Rapporten afleveres på torsdag. Morten Messerschmidt siger til TV2 News, at afsløringerne i Weekendavisen kalder på en reaktion fra regeringens støttepartier, mener Morten Messerschmidt.

”Jeg synes, at det er noget, som burde påkalde sig en interesse i en bredere kreds end kun hos de borgerlige partier. Jeg håber, at støttepartierne vil se med klare øjne på det her og ikke bare lade sig forblænde af et løfte om at komme i regering til det kommende valg,” siger DF-formanden.

Læs mere i Weekendavisen her