Et forslag fra DF og Alternativet om en grønnere valgkamp uden valgplakater i København blev erklæret ulovligt og måtte derfor ikke behandles på Borgerrepræsentationens møde i torsdags. Ren magtdemonstration, mener Finn Rudaizky (DF)
Står det til Dansk Folkeparti og Alternativet i Københavns Kommune, så skal efterårets kommunalvalgkamp være uden valgplakater.
For at spare miljøet for udledning af CO til produktion af plastikplakaterne og – ikke mindst – naturen for strips og andet plakat-affald, rejste de to partier torsdag et medlemsforslag på mødet i Borgerrepræsentation om en grønne valgkamp. Her foreslog de helt konkret, at Borgerrepræsentationens partier i fællesskab skal vedtage en hensigtserklæring om ikke at hænge valgplakater op i ugerne inden kommunalvalget den 16. november.
”Man kan på internettet finde diverse udregningsmetoder, som viser den CO2 udledning, som fremstillingen af valgplakater resulterer i. 6000 valgplakater udleder fx 12 tons CO2 udledning i atmosfæren,” skriver de to partier i forslaget – og fortsætter:
”Set i lyset af kommunens grønne ambitioner, så kan vi ikke lade dette faktum fare. Med andre ord, så er der hér en konkret udledning og et ressourcespild, som vi fra politisk hold i fællesskab kan forhindre kontinuerligt, gentager sig, hvis vi vil. Samtidig giver det også mulighed for, at vi nytænker måden vi går til valg, samt inddrager danskerne i demokratiet på”.
“Ikke et kommunalt anliggende”
Men forslaget kom aldrig til behandling på Borgerrepræsentationens møde i torsdags. Da politikerne nåede til dagsordenens punkt 33, ”Medlemsforslag om en grønnere valgkamp”, meddelte den socialdemokratiske ledelse af Borgerrepræsentationen, at forslaget ikke kan behandles. Begrundelse: Forslaget er ikke lovligt.
“Det er ikke et kommunalt anliggende, som kan behandles i Borgerrepræsentationen,” lyder vurderingen fra Overborgmesterens økonomiforvaltning.
“Fup og magtdemonstration”
Dansk Folkepartis teknik– og miljøordfører Finn Rudaizky undrer sig. For nylig rejste DF og Alternativet et tilsvarende forslag i Haderslev Kommune, og det blev behandlet på byrådsmødet i Haderslev den 2. marts, hvor det blev stemt ned. Derfor er det underligt, at præcis samme forslag ikke kan behandles i Københavns Kommune, siger Finn Rudaizky.
Han mener, at der er tale om en magtdemonstration fra den socialdemokratiske ledelses side. I et debatindlæg skriver Finn Rudaizky:
”Mens demokratiet udvides blandt borgerne går magthaverne i København den stik modsatte vej. Demokratiet og partiers rettigheder begrænses i betænkelig grad. Det er en helt uholdbar udvikling. Fra DF’s side vil vi love at orientere borgerne om fup eller fakta. Det, der foregår her, er fup og ulovlig magtdemonstration,” skriver han.