DF advarer imod klimaministers affaldsplan: Kan blive dyrt for forbrugerne

0
2268
Klimaminister Dan Jørgensen vil ophæve kommunernes monopol på at forbrænde eget affald fra borgernes husholdninger. I stedet skal private aktieselskaber konkurrere om at afbrænde affaldet billigst og mest effektivt, lyder planen. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis miljøordfører Rene Christensen frygter, at klimaminister Dan Jørgensens forslag om at liberalisere danske forbrændingsanlæg vil koste forbrugerne dyrt

Dansk Folkeparti har meldt sig i koret af kritikere, der advarer mod klimaminister Dan Jørgensens (S) forslag om at liberalisere danske forbrændingsanlæg og lade dem udkonkurrere hinanden. DFs miljøordfører Rene Christensen frygter, at det kan blive en dyr fornøjelse for forbrugerne, hvis markedskræfterne skal råde. Så risikerer den gæld, som forbrændingsanlæggene har i dag, nemlig at ende hos kommunerne og i sidste ende forbrugerne, advarer han om i Jyllands-Posten:

“Vi er enige i, at nogle anlæg skal lukke, fordi vi skal brænde mindre affald af og genanvende mere. Men regeringen vil lave en liberalisering og lade markedet styre det, og der siger vi: Det går ikke, det kan vi ikke være bekendt,” siger Rene Christensen til avisen.

“Håret i postkassen”

DF-ordføren mener, at regeringen gambler med borgernes økonomi:

“Hvad med den kommune, der har stillet garantier for anlæggets lån? Står de bare med håret i postkassen?,” sprørger han.

Dansk Affaldsforening er også kritisk. Her advarer man om, at forbrændingsanlæggene ved en liberalisering skal ud og omlægge billige milliardlån hos KommuneKredit, til dyrere lån.

René Christensen, miljøfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Mere eller mindre affald?

Liberaliseringen er en del af regeringens klimahandlingsplan. Det skal sikre, at affald afbrændes “billigst og mest effektivt” og at urentable forbrændningsanlægget lukket, hvilket vil sænke behov for import af affald, er filosofien. Rene Christensen mener dog i lighed med Enhedslisten og SF, at det vil føre til øget affaldsimport.

“Jeg er helt overbevist om, at en liberalisering vil føre til mere import af affald, fordi det er den absolut bedste business case,« siger René Christensen til Jyllands-Posten.