DF-krav til blå regering: Milliardhjælp til kriseramte danskere inden jul

0
5216
Morten Messerschmidt og Jakob Ellemann-Jensen i samtale under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt advarer om, at de stigende energi- og fødevarepriser er ved at udvikle sig til en social krise i Danmark. Han kalder den seneste hjælpepakke en hån mod danskerne og stiller krav til en kommende blå regering: Der skal findes mindst 10 mia. kr. til en hjælpepakke inden jul

Der skal omgående gennemføres en hjælpepakke for kriseramte danskere til mindst ti milliarder kroner.

Sådan lyder et ultimatum, som Dansk Folkeparti vil møde op med til forhandlingerne, hvis der efter folketingsvalget er flertal for at pege en borgerlig statsminister.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt siger til Berlingske, at DF vil gøre til et krav for at pege på en borgerlig statsminister, at der inden jul sendes et større milliardbeløb ud til danskerne. Ellers risikerer situationen at udvikle sig til en social krise, advarer DF-formanden.

Morten Messerschmidt præsenterede DFs krav i et stor interview med Berlingske i lørdags.

“Jeg får ekstremt mange henvendelser fra folk, der er virkelig frustrerede, og som beder om penge. Det er bedsteforældre, der ikke ved, hvordan de skal få råd til julegaver. Det er børnefamilier, der ikke ved, om de får råd til at holde jul. Det er folk, der sidder og fryser hjemme i stuen,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

“Ekstremt skuffende” hjælpepakke

DF-formanden kalder den hjælpepakke til ca. fem milliarder kroner, som et flertal uden om Dansk Folkeparti blev enige om den 23. september, for ”ekstremt skuffende ” og ”totalt utilstrækkelig”. Hjælpepakken består i muligheden for at indefryse sin ekstra udgifter til el, gas og fjernvarme, men det er langt fra nok, mener DF, som kritiserer at det indefrosne beløb skal forrentes. Det får Morten Messerschmidt til at kalde ordningen for utilstedelig og ”statslige kviklån”.

”Jeg havde drømt om en ambitiøs hjælpepakke med støtte fra et samlet folketing, men man har i stedet svigtet ved at lave en totalt virkelighedsfjern aftale. Derfor føler jeg mig nødsaget til at gøre det til et helt afgørende krav for, at vi kan pege på en borgerlig statsminister, at der gøres langt mere, og at hjælpen kommer hurtigere,« siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

”Jeg havde drømt om en ambitiøs hjælpepakke med støtte fra et samlet folketing, men man har i stedet svigtet ved at lave en totalt virkelighedsfjern aftale”

Morten Messerschmidt til Berlingske

Otte DF-forslag

Dansk Folkeparti foreslår en hjælpepakke til en samlet pris ca. 20 milliarder kroner. Morten Messerschmidt understreger dog, at kravet ikke er, at præcis de forslag skal indfries. Men hvis hjælpen skal gøre en forskel, så skal den mindst være på 10 milliarder kroner, fastslår han.

Konkret foreslår DF:

  1. Elafgiften og -tarifferne skal nedsættes allerede fra 1. december 2022.
  2. Der skal tildeles en ekstra, skattefri julecheck på 2000 kr. til folkepensionister.
  3. Afgiften på gas og fyringsolie skal fjernes.
  4. Indefrysningsordningen skal gøres rentefri.
  5. Kørselsfradrag og kørepenge skal forhøjes til det niveau, de nye benzin- og dieselpriser udgør.
  6. Førtids- og folkepensionen skal prisreguleres pr. 1. december 2022.
  7. Der skal tilføres 100 mio. kr. ekstra til julehjælpen.
  8. Fødevaremomsen skal sænkes hurtigst muligt. DF foreslår, at fødevaremomsen halveres, dvs. nedsættes fra 25 til 12,5 pct.
Morten Messerschmidt og den konservative leder Søren Pape Poulsen under partilederdebatten på TV2 og DR i onsdags. Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix 2022

Hvorfor er systemet ikke gjort klar?

Morten Messerschmidt siger til Berlingske, at DFs krav er “afbalancerede og målrettede”. Dyrest er forslaget om at halvere fødevaremomsen. Det vil koste op mod 10 mia. kroner, i følge beregninger fra Skatteministeriet, som har vurderet, at forslaget “på grund afr it-udfordringer” vil tage lang tid at indføre. Det tror Messerschmidt dog ikke på.

“Man har jo allerede i dag varer, dere r momsfritaget, og som har forskellige afgiftstyper,, Så hvorfor skulle være så svært at håndtere det her? og hvorfor har Skatteministeriet ikke gjort systemet klar for længe siden, når de vidste, der ville komme en krise,” spørger Morten Messerschmidt i Berlingske.

Atiklen i Berlingske kan læses her