DF i Syddanmark: Forældre skal advares mod religiøs omskæring

0
1428
Carsten Sørensen (DF) er DFs medlem af det nye regionsråd i Region Syddanmark.

Forældre skal tvinges til en lægelig samtale, hvis de har planer om at lade deres søn blive omskåret af religiøse eller kulturelle grunde. Det foreslår Dansk Folkeparti i Region Syddanmark

Forældre i Region Syddanmark, som vil lade deres søn omskære, skal fremover indkaldes til en samtale med lægefagligt personale. Her skal de oplyses om farerne ved omskæring, og der skal gøres forsøg på at overtale dem til at vente.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti i Region Syddanmark, som skal behandles på regionsrådsmødet den 28. februar.

“Vi mener ikke, vi skal skære i raske børn, og da vi ikke kan få forbudt omskæring, vil vi i det mindste gerne have, at forældre bliver oplyst om farerne, ved at man tager en samtale og beder dem om det ikke kan vente, indtil barnet er gammelt nok,” siger regionsrådsmedlem for DF, Carsten Sørensen, til Fyens Stiftstidende.

Kommune har indført omskærings-samtale

For nylig vedtog kommunalbestyrelsen i Ballerup, at kommunens sundhedsplejersker fremover skal fortælle muslimske og jødiske forældre om risikoen ved at lade deres drengebørn omskære. Initiativet har inspireret til lignende forslag i andre kommuner, og nu foreslår DF i Region Syddanmark en model med obligatorisk indkaldelse til en samtale.

”Samtalen skal være tvungen for alle forældre, som ønsker deres børn omskåret, og hvor det ikke er relateret til helbredsmæssige årsager. Såfremt deltagelse i samtale nægtes, skal konsekvensen være et afslag på omskæring,” lyder det i forslaget.

Venstre og Socialdemokratiet afviser på forhånd at støtte forslaget.

”Det er jo en landspolitisk dagsorden, som DF tager op i regionsrådet. Hvis vi vedtager det her i regionen, vil fok jo bare taget til en anden region og få de her indgreb foretaget,” siger socialdemokraternes spidskandidat i Syddanmark, Mette With Haagensen, til Fyens Stiftstidende.

2000 drenge omskæres årligt

Ifølge den seneste opgørelse, blev der i 2018 foretaget 808 såkaldt ikke-terapeutiske omskæringer, dvs. omskæringer uden om egen læge. Sundhedsstyrelsen og andre kilder mener imidlertid, at tallet for årlige ikke-terapeutiske omskæringer er langt højere, nemlig op mod 2000. Det vil sige at ca. 2000 drenge årligt omskæres, uden nogen medicinsk grund. Af disse ender flere af drengene med alvorlige komplikationer.

Rigshospitalet vurderer, at man hver måned har cirka to tilfælde med alvorlige komplikationer fra omskæringer. Det kan være blødninger, fordi der skåret for meget af huden, eller fordi selve glansen på penis er blevet amputeret.

Til Fyens Stiftstidendes spørgsmål om, hvor mange forældre, der mon vil droppe omskæringen på grund af en samtale, siger Carsten Sørensen:

”Jeg tror, at nogen vil tænke sig om en ekstra gang om det ikke skal være op til sønnen selv, når han bliver ældre”.

Læs forslaget fra Dansk Folkeparti her