Messerschmidt: EU’s sløve vaccinegodkendelse kan have kostet liv

0
1337
Onsdag åbnede et nyt covid-vaccinationscenter i Svendborg. Her kan alle borgere komme og blive vaccineret i løbet af 2021. I første omgang dog kun personer med en alder fra 65 år og opefter, samt kræft, hjerte og diabetespatienter. Den danske vaccinationsindsats kunne være kommet hurtigere i gang uden EU, mener DFs næstformand Morten Messerschmidt. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

DF’s næstformand Morten Messerschmidt kritiserer EU for at være for langsomme til at godkende corona-vacciner. Ventetiden kan koste menneskeliv, siger han

EU er for langsom til at godkende vacciner mod corona, og det kan gå fatalt ud over borgerne.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, i BT. Artiklen beskriver, hvordan et møde i EMA, som er det europæiske lægemiddelagentur, afsluttedes uden en godkendelse af vaccinen fra det amerikanske selskab Moderna. I stedet blev mødet udskudt til onsdag.

”Helt firkantet betyder det, at EU’s tilgang til det her kan have kostet menneskeliv. Man er kommet for langsomt i gang, og det ender med, at folk, som kunne have været vaccineret, bliver syge og dør, ” siger Morten Messerschmidt til BT.

”Det er fatalt, når man kan se, at andre sammenlignelige lande godt kan finde ud af at komme i gang. Det er hele tiden EU, der kommer sidst”.

Storbritannien har eksempelvis allerede godkendt Oxford/AstraZeneca-vaccinen og er begyndt at vaccinere med den. Også vaccinen fra amerikanske Moderna har været godkendt i USA siden d. 18. december, men EMA har først onsdag anbefalet EU at godkende vaccinen.

Moderna-vaccinen er ondag blevet godkendt af det europæiske lægemiddelagentur. Den blev taget i brug i USA i december. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo/File Photo

Større tillid til danske myndigheder

Det er ikke kun EU’s langsommelige vaccinegodkendelse, som kritiseres af Morten Messerschmidt. I foråret afviste EU også at købe ekstra doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech, fordi priserne var for høje.

”Det gør alt sammen, at det er meget svært at få øje på, hvad vi egentlig får ud af, at det er EU, der styrer det her, og hvorfor de danske myndigheder ikke kunne have håndteret det i stedet, ” siger Messerschmidt til BT.

Han tilføjer, at han har større tillid til danske myndigheders kvalitetssikring af vaccinegodkendelser end EU’s myndigheder.

”Hvorfor skulle det være en større garant, at man har et agentur med bulgarer, rumænere og kroater, end at vi har danske læger? Jeg synes, det er et fatamorgana,” siger Morten Messerschmidt til BT.