Covid-19: Danmark fem gange så hårdt ramt som Sverige

0
1532
Folk i kø udenfor Covid-19 testcenteret på Ørnevej i Køge. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Svenskerne har fået besked på, at de næppe kan rejse ud til jul. Til gengæld går de svenske medier op i, at Danmark er fem gange så hårdt ramte denne gang

Svenskerne er opskræmte over nye, triste Covid-19 rekorder i Europa. Mens smittetallet globalt går ned, sætter lande som Norge og Tyskland nye rekorder i antal smittede. Det fik i dag det svenske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, til at advare.

Hvis man har planlagt en rejse i juledagene, så må man indstille sig på at aflyse, lød det fra enhedschef Sara Byfors fra den svenske styrelse.

”Hvis man ser rundt om i Europa – og på den udvikling, der sker – så må man være klar til at ændre planer,” siger hun. Styrelsen forventer samtidig, at svenskerne igen bliver nødt til at teste langt flere.

Statsminister Mette Frederiksen holdt mandag et pressemøde om coronasituationen efter en kraftig stigning i smitte og indlæggelser i Danmark de seneste uger. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Skrækbillede Danmark

Flere svenske medier fremhæver, at Sverige er langt mindre hårdt ramt sammenlignet med Danmark. Mens antallet af smittede stiger noget i Sverige, er det langt fra norske eller danske tal. Selvom 76 procent af alle voksne danskere er vaccineret – mod 68 procent i Sverige – så er smitten langt højere.

Mens Danmark har 376 smittede for hver million indbyggere, så er tallet for Sverige på 78 eller blot en femtedel. Men en del af forklaringen er nok, at der stadig testes flere i Danmark sammenlignet med broderlandet. Og Sverige har stadig en trist rekord i antal døde.

Med tocifrede dødstal dagligt øger Sverige den rekord. Foreløbig er mere end 15.000 svenskere døde af sygdommen sammenlignet med færre end 2800 i Danmark. Så på det punkt er det svenskerne, der ligger fem gange højere.

Kilder: Expressen, SVT, Folkhälsomyndigheten