Ny klimaløsning? Canadisk firma forvandler CO2 til kul og olie

0
3722
CO2 bidrager til den globale opvarmning, men nu er et canadisk firma ved at komercialisere en metode, så CO2 kan trækkes ud af luften og laves til syntetisk råolie.

Det er lykkedes videnskabsfolk at lave CO2 om til både olie og kul – og det til priser, der nærmer sig det realistiske

Langt fremme i kapløbet om at skabe processer, der mindsker jordens opvarmning, er et firma i det vestlige Canada. Her har man med et anlæg på størrelse med en lagerhal trukket CO2 ud af luften og i en længere proces lavet det om til syntetisk råolie. Dermed kan CO2, som de fleste er enige om er en hovedkilde til de senere årtiers opvarmning af kloden, gemmes bort til andre tider – eller direkte genbruges til energiproduktion.

Resultaterne fra firmaet, der hedder Carbon Engineering og som mål har at skabe ren energi, er så lovende, at det har fået knap en halv milliard til at arbejde med det i større skala. Pengene kommer fra tre store koncerner, der alle arbejder med olie og kul. For dem er investeringen altså både godt for deres image og på sigt for deres forretning.

Den store udfordring er, at der faktisk ikke er meget CO2 i atmosfæren – kun omkring 0,4 promille af luften omkring os er CO2 eller kultveilte. Derfor skal det første koncentreres i en indviklet kemisk proces, før det kan omdannes til noget, der kan genbruges eller gemmes bort. Det gør canadierne ved at lede luft gennem en brintopløsning, der er lavet med grøn energi.

Derefter samles den koncentrerede CO2 med kalk og koges til sidst ved 900 grader. Derefter kan CO2 som en form for råolie sies fra – og genbruges eller gemmes.

Australske kul

Mens det canadiske forsøg, der nu er på vej til at blive en kommerciel fremgangsmåde, har australske kolleger har held med at tage CO2 ud af luften og omdanne det til kul. Det har man haft held med tidligere, men kun under meget højt pres. Hvor den gamle metode således minder om naturens egen udvikling af kul, så er den australske fremgangsmåde mindre krævende, da den foregår ved samme tryk som i et kontor eller en stue.

Ligesom med de canadiske forsøg kræver den australske fremgangsmåde ganske meget energi. Det kan så tages fra overskudsenergi fra vindmøller eller anden vedvarende energi. Det australske forsøg går i første omgang ud fra at her skal CO2 blot opbevares sikkert – og ikke genbruges til energi.

Miljøkritik

Det hører med til anbefalinger fra FNs klimapanel, at man ikke kan holde den globale opvarmning under 1,5 grader med mindre man begynder at indfange og opbevare CO2. Alligevel ser mange miljøfolk ned på denne slags tekniske løsninger på miljøproblemer. Særligt det at CO2 så kan genbruges som kul eller olie støder mange.

Læs mere her: Climate change: ‘Magic bullet’ carbon solution takes big step