Det har fået navnet ’pølsekrigen’, men bag det harmløse navn ser mange både i London og i Nordirland det første skridt til indlemme Nordirland i Republikken Irland
Brexit har efterladt Nordirland i en svær situation. For at undgå en egentlig toldmur langs den næsten 500 kilometer lange grænse til Republikken Irland i syd, tvang EU briterne til at acceptere at der i stedet skulle være en toldmur ned gennem Det irske Hav og altså gennem selve UK. Foreløbig har det givet en del stridigheder mellem UK og EU om blandt andet om kødvarer – deraf navnet ’pølsekrigen’.
Men nu begynder mange briter – og stort set alle unionister i Nordirland, der for alt i verden vil blive i en union med England og resten af UK – at se det som starten på at Nordirland bliver en del af et samlet Irland. I første omgang som et økonomisk fællesskab, siden som et land. I en kommentar i avisen Telegraph bliver det beskrevet som en straf for Brexit.
”Se hvad der sker, hvis du forlader EU. Så mister du en del af dit land,” hedder det i kommentaren. Avisen ser den såkaldte Protocol, der regulerer handlen mellem Nordirland og resten af UK – og med EU – som et første skridt til at fravriste briterne deres besiddelser på den grønne ø.
Irsk eller amerikansk
Centralt i denne historie er den amerikanske præsident, der gerne fremhæver sin irske rødder og som i interview med BBC direkte sagde at han var irsk. Det gav ham tilnavnet Joe I’m Irish Biden, hvad der bestemt ikke skadede ham i valgkampen i et land, hvor hver tiende (omkring 32 millioner i alt) i seneste folkeoptælling så sig selv som irsk. Omvendt syntes ingen rigtigt at finde det mærkeligt, at en person, der definerer sig som irsk, skulle vælges til amerikansk præsident.
Hans personlige holdninger begynder at spille ind på amerikansk udenrigspolitik. Han har netop afvist briternes ønske om en frihandelsaftale med USA og ifølge flere aviser er det netop hans glæde ved alt det irske – og deraf følgende modvilje – mod London, der her slår igennem.
Syd for grænsen
I den irske republik taler medier og politikere allerede om en folkeafstemning – og om to forskellige modeller. Avisen Irish Times fortæller om en fokusgruppe, der netop har kigget på mulighederne for at fjerne grænsen mod Nordirland. Den ene model gør området til en regulær del af Irland, mens den anden giver Nordirland en slags selvstyre i en union med Republikken Irland.
Den sidste model minder om situationen i dag, hvor Nordirland har et vist selvstyre – men er en del af Det Forenede Kongerige. I sit arbejde ønskede fokusgruppen i sit udgangspunkt en hurtig folkeafstemning. Hvordan det vil spænde af, kan man se af meningsmålingerne.
Der er nemlig udsigt til et flertal for det nationalistiske parti Sinn Fein både i parlamentet i nord og i Dublin. Og med hjælp fra Bruxelles og Washington er en sammenlægning af de to blevet mere realistisk.
Kilder: Telegraph, Irish Times. BBC