Anne havde ingen planer om at gå ind i politik: ”Men så blev jeg provokeret til at stille op”

0
2433
Anne Møllegaard Mortensen (th.) med Dansk Folkeparti på Egeskov Marked.

SPIDSKANDIDATEN | Anne Møllegaard Mortensen har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2003 og været sit partis spidskandidat i Faaborg-Midtfyn Kommune siden 2007. Men hun havde aldrig drømt om at blive politiker – hun blandede sig bare i debatten, fordi hun var utilfreds med politikernes prioriteringer

Anne Møllegaard Mortensen havde ingen planer om at blive politiker, da hun 1990erne begyndte at blande sig i den lokale debat. Alligevel var hun formentlig en af de bedst forberedte lokalpolitikere, da hun i 2003 blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i den daværende Broby Kommune på Fyn. På det tidspunkt havde hun nemlig siddet på tilhørerpladserne til kommunalbestyrelsens møder i 10 år, og hun havde været aktiv i bestyrelser i både børnehaven, skolen og ungdomsskolen.

”Jeg er mor til fire og derfor blandede jeg mig i debatten, for jeg kunne se, at politikerne tog penge fra børneområdet,” fortæller Anne Møllegaard Mortensen.

Hun blev snart et kendt ansigt, ikke mindst på rådhuset, fordi hun søgte aktindsigter, arrangerede underskriftindsamlinger og stillede spørgsmål til politikere i spørgetiden på kommunalbestyrelsesmøderne.

”Der manglede børnehavepladser, da vores tredje barn skulle i børnehave. Det var en stor årgang, og politikerne havde ikke prioriteret børneområdet. Derfor arrangerede jeg en underskriftsindsamling, men jeg oplevede, at politikerne ikke ville lytte,” fortæller Anne Møllegaard Mortensen.

Anne Møllegaard Mortensen er 2. viceborgmester og formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Provokeret af embedsmand til at stille op

De blev dog snart tvunget til at lytte. En embedsmand, der var provokeret af hendes ansøgninger om aktindsigt, sagde en dag til hende, at hvis hun ville have indflydelse, måtte hun stille op i politik.

Anne drømte ikke om at blive politiker, da hun var barn. Tanken dukkede først op i 2001.

”Så begyndte jeg at læse op på, hvem jeg er rent politisk. Jeg havde stemt på Pia Kjærsgaard til folketingsvalg, og jeg kunne se, at det var der jeg hørte hjemme. Så i 2001 meldte jeg mig ind i Dansk Folkeparti og to år senere blev jeg valgt ind,” fortæller Anne Møllegaard Mortensen, der ellers er ud af en Venstre-familie.

Anne Møllegaard Mortensen har været medlem af kommunalstyrelsen siden, og efter kommunalreformen i 2007, hvor Broby Kommune blev slået sammen med Faaborg, Ringe, Ryslinge og Årslev kommuner til det, der nu hedder Faaborg-Midtfyn Kommune, har hun været sit partis spidskandidat hver gang. Hun har været eneste DF’er i kommunalbestyrelsen, men i dag står hun i spidsen for en gruppe på fire DF’ere. De øvrige tre er Jack Odgaard, Åge Priisholm og René Dyrberg Jørgensen.

Anne (th.) med sin mor og en veninde fra England.

Vil undgå at blive sovset ind i systemet

58-årige Anne Møllegaard Mortensen er 2. viceborgmester og formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget. Den tidligere ’lokalaktivist’ er med andre ord blevet en rimelig central del af kommunalbestyrelsen, men hun er stadig meget bevidst om sine rødder.

”Jeg kæmper hver eneste dag for at undgå at blive en del af det politiske system. Det er vigtigt ikke at blive sovset for meget ind i systemet, så man ender med at stå i kø ved håndvasken og ikke vil erkende sine fejl,” siger Anne Møllegaard Mortensen.

Træffemøder med borgerne

Hun gør derfor meget ud af at have en direkte kontakt til borgerne. I Kultur- og Lokalsamfundsudvalget har hun fået indført ’træffemøder’ med borgerne én gang om måneden via kommunens 21 lokalråd.

”Vi har et meget rigt foreningsliv i kommunen, der består af mange lokalsamfund. Derfor fik jeg lavet et udvalg for lokalsamfundene, og jeg synes det er vigtigt, at vi tager ud og forklarer vores beslutninger og lytter til, hvad der rører sig lokalt. Jeg tror meget på, at hvis noget gror nedefra, giver det ejerskab, og det vil jeg gerne være med til at løfte frem. Jeg føler også, at det giver en bedre forståelse hos borgerne, når der er noget, der ikke er penge til,” siger Anne Møllegaard Mortensen.

Anne modtager på vegne af Faaborg-Midtfyn Kommune en stadsfane under “EUROPÄISCHE NACHTWÄCHTER- UND TÜRMERZUNFT” i Holland i 2015.

Fokus på velfærd

Hun er uddannet sygehjælper men har de sidste 10 år arbejdet på Hotel Scandic i Odense, hvor hun gør rent. Derfor er velfærd, erhverv og turisme emner, der fylder meget hos den erfarne lokalpolitiker.

”Vi skal hele tiden passe på velfærden for vores ældre, handicappede og udsatte unge. Dem skal der tages godt hånd om. Jeg har også meget fokus på forebyggelse og sundhedsfremme, og så har DF presset meget på for at få nogle tiltag for veteraner, og heldigvis har vi nu fået oprettet en 25 timers stilling som veterankoordinator, som blandt andet hjælper veteraner tilbage på arbejdsmarkedet,” fortæller Anne Møllegaard Mortensen, der bor i landsbyen Allested-Vejle, der ligger i den nordvestlige del af kommunen, ca. 18 km fra Odense.

8 spørgsmål til Anne Møllegaard Mortensen

Hvorfor er du aktiv i politik?

Jeg kan godt lide at være med til at gøre en forskel for borgerne i kommunen.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Kernevelfærd, dvs. børn, unge, ældre og handicapområdet. Men også alt det andet, der arbejdes med i en kommune.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Skærpet fokus på ældre og handicapområdet, men også udviklingen af vores kommune med de strategier, politikker, masterplaner og udviklingsplanen vi har lavet i et samspil med vores borgere.

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Ældre og handicapområdet, plus alt det andet en kommune er rundet af.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

Vi er 25 politikere i Faaborg-Midtfyn kommune, hvoraf de 4 er fra Dansk Folkeparti. Det gør at vi pt. har 1-2 repræsentanter i hvert udvalg, hvilket er godt.

Er DF i valgforbund – og med hvem?

Sidst var vi i valgforbund med Venstre og Liberal Alliance, vi har endnu ikke bestemt osi forhold til det kommende valg.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Med plakater, husstandsomdelt materiale med oplysning om hvem de kan stemme på og om vores mærkesager. Valgmøder. Sociale medier.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

At vi kan være de 4, vi er i dag (gerne flere). At vi må få plads i KL og KKR.