Internationale miljøforskere til dansk landbrug: Behold jeres dyr

0
2852
Der er ca. 1,5 millioner malkekøer i Danmark, og det bør der vedblive at være, konkluderer amerikanske miljøforskere. Arkivfoto

En række internationale topforskere advarer i ny klimarapport Danmark mod at skære ned på sin kødproduktion. Der bliver brug for den, når verdens fødevareefterspørgsel stiger, lyder forskernes konklusion i følge Politiken

“Unik miljørapport om dansk landbrug: Behold for guds skyld jeres svin og køer”.

Sådan lyder overskriften på en opsigtsvækkende artikel i Politiken. Det er et internationalt forskerhold, der i en ny klimarapport A Pathway to Carbon Neutral Agriculture in Denmark (‘en vej til CO2-neutralt landbrug i Danmark’, red.) nedskyder enhver forestilling om, at Danmarks vej til et mindre klimabelastende landbrug bør gå gennem færre grise og køer eller en mindre kødproduktion.

Forskerne fra World Ressources Institute på Princeton University i USA har med støtte fra Landbrug & Fødevarer undersøgt, hvordan dansk landbrug kan begrænse sine klimaudslip. De præsenterer rapporten mandag, og blandt hovedkonklusionerne er, at dansk landbrug bør beholde hver eneste af sine 13 millioner grise og 1,5 millioner malkekøer. Ja, Danmark bør endda gerne øge produktionen af kød og mælk, lyder det.

Forklaring: Efterspørgslen på fødevarer ventes at stige med 45 procent på globalt plan frem mod 2050. Denne efterspørgsel skal dansk landbrug kunne bidrage til, og derfor skal det nuværende areal kunne levere 45 procent flere fødevarer.

“Vi er store tilhængere af at skifte til en mere plantebaseret kost. Vi forsvarer ikke mælk og kød. Vi foreslår et program til at reducere indtaget i Danmark. Men verden kommer til at indtage mere af begge dele,” siger Tim Searchinger, der er teknisk leder af World Resources Institutes fødevareprogram, til Politiken.

Vil flytte produktionen

Forskerne konstaterer, at hvis Danmark skærer ned på sin kødproduktion, så vil produktionen blot blive erstattet andre steder i verden. For selv den mest optimistiske forestilling om, at forbrugerne vil spise mere plantebaseret, vil ikke kunne ændre på, at den samlede kød-efterspørgsel vil stige.

“Hvis verden alligevel ved et mirakel reducerer indtaget af mælk og kød, mere end vi tror: herligt! Men vi venter ikke på miraklet,” som Tim Searchinger siger til Politiken.

Forskerne afviser samtidig den danske satsning på biogas og pyrolyse, der er en teknik til at omdanne halm og andet til brændstof. Det har de ikke meget fidus til. I stedet lyder anbefalingen, at landbruget skal være bedre til at håndtere gyllen fra dyrerne, bl.a. ved at opsuge dampene fra ko- og svinestalde, hvor halvdelen af metan- og lattergas-udledningen foregår, samt dyrke græs til at erstatte importeret soja.

Landbruget: Vigtige konklusioner

Rapportens konklusioner bliver ikke overraskende afvist af grønne organisationer i Danmark. “Helt absurd” lyder det eksmepelvis fra Greenpeaces klimarådgiver.

Landbrug & Fødevarer kalder til gengæld rapportens anbefalinger vigtige:

“I det omfang, der er efterspørgsel efter animalske produkter, gælder det om, at de bliver produceret på den bedst mulige måde med lavt klimaaftryk. Vi vil kunne eksportere teknologier til andre lande og dermed gøre en kæmpemæssig forskel, men kun, hvis vi har en stor landbrugsproduktion og en fødevareklynge med universiteter og industri«, siger Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring til Politiken.

Rapporten kan læses her: A Pathway to Carbon Neutral Agriculture in Denmark

Artiklen i Politiken kan læses her (kræver abonnement)