Albanien ved EU’s fordør

0
4134

EU-kommissionen er klar til at åbne døren for Albanien, selvom landet er ludfattigt og kæmper med kriminalitet. Og ingen taler om landets muslimske flertal

Kommissionen finder, at Albanien sammen med det andet Balkan-land Nord Makedonien har gjort store fremskridt over det seneste år. Så store at EU-kommissionen insisterer på, at der startes forhandlinger om optagelse i EU med det samme. Den slags kan tage år, men foreløbig er de lande, der er blevet lovet forhandlinger om optagelse, efterhånden blevet optaget.

Optagelsen af Albanien var på dagsordenen for EU’s udenrigsministre, der mødtes i Luxembourg i dag – men uden den store lyst til at diskutere landets fremtid i EU. Gemt nede på side 18 i pressemeddelelsen om dagens møde står der blot, at udenrigsministrene vil have mere tid til at vurdere sagen. Dermed er beslutningen om at begynde egentlige forhandlinger med Albanien udskudt til oktober.

Det ingen taler om

Hvis Albanien bliver optaget, bliver det formentlig efter lande som Serbien – men inden Tyrkiet, der synes at rutsche stadig længere ned på listen. Ministrene brugte megen tid på Tyrkiet, og i deres pressemeddelelse var de usædvanligt klare. Rådet bemærker at Tyrkiet flytter sig stadig længere fra EU, hed det helt enkelt.

I den sammenhæng er det værd at lægge mærke til, at holdningen til Albanien er langt mere positiv. Frankrig er holdningen til Albaniens optagelse dog ret skeptisk og den franske præsident Emmanuel Macron har direkte sagt, at EU har nok andre problemer at kæmpe med. Tilsvarende kølig er holdningen i Holland og såmænd også i Danmark under den fungerende regering.

I Tyskland er situationen mere splittet. Socialdemokraterne i regeringen holder fast i at man har givet albanerne et løfte, som man nu bør indfri. Kansler Merkel har talt for det samme, men hendes egne kristendemokrater vender sig imod det og det var i dag afgørende med til at beslutningen blev udskudt.

En moske i Albaniens hovedstad Tirana.

Men ingen taler om, at Albanien er et muslimsk formet og ledet land. Op mod 60 procent af albanerne ser sig selv som muslimer, hvilket gør Albanien til det mest muslimsk prægede land i Europa, hvis man ikke tæller Tyrkiet med. Ganske vist har mange af dem et afslappet forhold til religion, da de tilhører den ganske liberale Bektashi retning, men islam er i manges øjne på fremmarch.

Både Bektashi-gruppen og de andre muslimske trosfællesskaber modtager store midler fra udlandet. Især fra Tyrkiet kommer der store beløb, men også fra trosfæller i USA. Og lige nu bygger det fattige land Balkans største moske for statspenge.