Afvikling af tysk atomkraft har kostet milliarder og øget forureningen

0
5095
Arkivfoto

Det koster 80 milliarder kroner og 1100 dødsfald årligt, at atomkraften er ved at blive afviklet i Tyskland. Det fastslår ny rapport, som Weekendavisen omtaler

Tyskland kunne årligt have sparet 80 milliarder kroner, hvis nedlukningen af atomkraftværker var blevet udskudt fra 2011 til 2032. Det er konklusionen i en rapport fra National Bureau of Economic Research, som Weekendavisen omtaler.

Milliardudgifterne skyldes først og fremmest lokal forurening. Forskerne har i følge Weekendavisen beregnet, at der dør 1100 flere mennesker årligt, end hvis tyskerne havde beholdt atomkraften, som skal afvikles i årene 2011-2022. Den samlede ekstra-omkostning til lokal forurening opgør forskerne til 52 milliarder kroner årligt.

Årsagen er, at atomkraften ikke er blevet erstattet af grøn energi. Den er primært blevet erstattet af kul. Tyskerne har kompenseret ved at fastholde kulproduktionen på sit hidtidige niveau.

Som der står i rapporten, i følge Weekendavisen:

“Produktionen fra kulkraftværker var temmelig konstant i den periode, vi har undersøgt”.

Jamen, har tyskerne da ikke investeret i vind- og solenergi? Jo, temmelig meget. Så meget, at der er overkapacitet. Så i perioder med kraftig vind betaler tyskerne vindkraftproducenter i Danmark for at holde møllerne i ro. Men problemet med vind og sol er, at strømmen ikke kan lagres. Så på dage med vindstille og overskyet, skal strømmen hentes andre steder, og uden atomkraft er kulkraft den primære kilde.

25 procent af Tysklands samlede energiproduktion kom i 2011 fra atomkraft. Beslutningen om at afvikle atomkraft kom efter jordskælvet i 2011 i Japan, hvor en tsunami førte til en katastrofal ulykke på atomkraftværket Fukushima 1.

Rapporten “The Private and External Costs of Germany’s Nuclear Phase-Out” kan læses her.