Aftale virker: Virksomheder opretter flere praktikpladser

0
1925

DF’s erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe glæder sig over stigning i antallet af praktikpladser. ”Vigtigt, hvis flere unge skal i gang med en erhvervsuddannelse,” siger hun

Det er blevet lidt nemmere at finde en praktikplads, når man tager en erhvervsuddannelse. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af praktikpladser stiger, og det glæder Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe:

”Det er en meget glædelig udvikling, og jeg håber selvfølgelig, at tendensen fortsætter. Det er utrolig vigtigt, at vi får flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, og det lykkes kun, hvis der er praktikpladser nok,” siger hun.

8 procent flere praktikpladser

Helt konkret er antallet af uddannelsesaftaler på virksomheder steget fra 8177 i april 2017 til 8812 i april 2018, svarende til en stigning på otte procent. Forklaringen er sandsynligvis, at virksomheder nu skal betale, hvis de ikke opretter praktikpladser, vurderer Marlene Harpsøe.

”Trepartsaftalen fra august 2016 pålægger virksomheder, der ikke tager lærlinge ind, en økonomisk sanktion. Det ser ud til, at det virker,” siger ordføreren.

Trepartsaftalen mellem regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) betyder, at virksomheder, der ikke operetter praktikpladser, skal betale et større bidrag til AUB (Arbejdsmarkedets Uddannelsesbidrag). Et krav, som har mødt kritik fra erhvervslivet.

”De virksomheder, som nu klynker over, at de skal betale, har haft mange år til selv at tage ansvar. Det er ikke sket. Derfor er jeg glad for, at virksomheder nu kan idømmes en sanktion,” siger Marlene Harpsøe.

Marlene Harpsøe. Foto: Steen Brogaard

Uddannelse skal være mere attraktiv

Der skal dog meget mere til end en lille stigning i antallet af praktikpladser, tilføjer hun:

”Vi er først i mål, når vi får langt flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Det kræver flere praktikpladser, men det kræver også, at vi gør uddannelser mere attraktive, så flere unge vælger dem frem for gymnasiet”.

Hvorfor er det så vigtigt at få flere ind på erhvervsuddannelserne?

”Fordi vi ellers kommer til at importere langt mere udenlandsk arbejdskraft end i dag. Og det er tosset, når vi har en masse danske unge, som kan bestride de samme jobs,” siger Marlene Harpsøe.