Ældre Sagens direktør kalder det horribelt og en falliterklæring, at der kun er sat 200 millioner kr. til ekstra indsats på ældreområdet
En falliterklæring af de helt store. Så skarpt lyder kritikken fra Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup til det finanslovsudspil, som regeringen fremlagde mandag.
Finanslovsudspillet kommer få uger efter, at en TV2-dokumentar afslørede omfattende omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus og Randers. Dengang var sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ”bestyrtet” og han ville ”sørge for, at der kommer flere penge til ældreplejen i de kommende år,” udtalte han.
Men i finanslovsudspillet er der kun sat 200 mio. kroner ekstra af til ældrepleje. Penge, som skal “løfte kvaliteten og kompetencerne i ældreplejen”, og det er langt fra nok, mener Ældre sagen.
I en artikel på Ældre Sagens hjemmeside, sammenlignes finanslovsudspillet med tidligere statsminister Jens Otto Krags ord om, at man har et standpunkt til man tager et nyt. Ældre Sagen mener simpelt hen, at regeringen svigter sit få uger gamle løfte om flere penge til ældreområdet:
Ældre Sagen: Brug for massive investeringer
”Hvis nogen tror, at Danmark har glemt, at der er tale om helt horrible forhold for landets ældre, så kan de godt tro om igen. Vi forventer, at både regeringen og samtlige partier i Folketinget står ved deres flotte ord og gode hensigter fra sommeren om at få værdigheden tilbage i ældreplejen. Det er ikke noget man kan snakke sig ud af, det kræver handling, og det kræver massive investeringer,” siger Bjarne Hastrup.
“Det er ikke noget man kan snakke sig ud af, det kræver handling, og det kræver massive investeringer”
Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen
Magnus Heunicke har bebudet, at der skal holdes et topmøde om ældreområdet. Det ser Ældre Sagen frem til. Men uden penge på finansloven, vil et topmøde ikke kunne gøre meget, mener Bjarne Hastrup.
“Det er på høje tid, at vi som samfund kan have en diskussion om, hvad vi forstår ved en værdig ældrepleje. Den tid, hvor man lukkede øjne og ører for problemernes omfang med en forklaring om ’nødvendig, økonomisk prioritering’ er forbi. I sidste ende handler det om genopretning af tilliden til velfærdssamfundet,” siger Bjarne Hastrup.
FOA: 200 mio. kr. rækker ikke til noget som helst
Netmediet NB-Økonomi har beregnet, at de 200 mio. kroner, som regeringen vil afsætte, udgør 0,43 procent af kommunernes samlede udgifter til ældrepleje, som er på i alt 46,4 milliarder kroner. 200 mio. kroner svarer til ca. to millioenr kroner i hver af landet 98 kommuner, og det er “festent”, siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, til NB-Økonomi:
“De 200 millioner rækker ikke til noget som helst, når man tænker på, at jeg som sektorformand i FOA repræsenterer 70.000 medlemmer. Når man deler det beløb ud på så mange, så er det jo ingenting,” siger han.
“Når man deler det beløb ud på så mange, så er det jo ingenting”
Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, til NB-Økonomi
DF: Pinligt for ældreministeren
Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen kaldte mandag finansudspillet for pinligt for sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke:
”Efter afsløringerne på TV2 var ministeren ude og sige, at nu skulle der virkelig ske noget på ældreområdet. Og så er der sat 200 millioner kroner af. Til 98 kommuner. Det er jo ikke meget til den enkelte kommune. Det er virkelig skuffende,” sagde Rene Christensen til ditOverblik.
Dansk Folkeparti mener, at der bør tilføres 1 milliard kroner ekstra til ældreområdet. DF vil have indført minimumsnormeringer, så det bl.a. sikres, at der er tilstrækkeligt med personale på plejehjemmene.
Læs også:
DF om finanslovsudspil: Hvad blev der af de ekstra penge til ældre?