SPIDSKANDIDATEN | Jakob Søgaard Clausen blev i denne uge opstillet som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Århus. Selv om han ikke sidder i byrådet i dag, er han godt klædt på til opgaven
For ti år siden gik Jakob Søgaard Clausen i handelsgymnasiet i Thisted. Han var 17 år, havde endnu ikke stemmeret og havde lige meldt sig ind i Dansk Folkeparti.
”Pia Kjærsgaards klare tale var lige mig. Hun og DF talte for den del af landet, hvor jeg kommer fra. Det handlede om, at der skulle være plads til hele Danmark og at Christiansborg ikke kun skulle gøre noget for dem i storbyerne,” fortæller Jakob Søgaard Clausen.
Han havde ingen politiske ambitioner. Han ville bare støtte DF og vidste ellers ikke, hvad det indebar at være medlem af et politisk parti. Familien var heller ikke politisk aktiv – ud over at Jakobs bedstemor engang havde siddet i byrådet i Hanstholm for Fremskridtspartiet.
10 år senere kan man roligt sige, at situationen er en anden. 27-årige Jakob Søgaard Clausen bor nu i Århus, han har været aktiv i Dansk Folkeparti i 10 år – og i denne uge blev han enstemmigt valgt som spidskandidat for DF i Århus, Danmarks næststørste by.
“Pia Kjærsgaard og DF talte for den del af landet, hvor jeg kommer fra”
Føler sig godt klædt på
Og han er godt rustet til opgaven. For selv om Jakob Søgaard Clausen ikke er medlem af byrådet i dag, har han i flere år været med i inderkredsen i DF Århus og tæt på arbejdet i byrådet, hvor DF har to medlemmer, Knud Mathiesen og rådmand Jette Skive, der begge stopper.
Jakob Søgaard Clausen har været med i en baggrundsgruppe for DFs byrådsgruppe siden 2015, han har været studentermedhjælper i flere år for denne gruppe, han er 1. suppleant til byrådet, og da han afsluttede sit statskundskabs-studie 2019, blev han ansat som konsulent i ledelsessekretariatet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Aarhus Kommune, hvor han har arbejdet tæt sammen med DFs rådmand i Århus, Jette Skive.
”Jeg føler mig godt klædt på. Jeg kender de politiske sager fra mit arbejde i baggrundsgruppen, og jeg ved hvordan tingene fungerer på rådhuset,” siger Jakob Søgaard Clausen.
Nye emner på hylderne
Han kalder det en stor, men spændende opgave at skulle være spidskandidat, og han synes at Dansk Folkeparti går til valg på en god blanding af klassisk DF-politik og nye fokusområder.
“Vi skal ikke sælge ud af arvesølvet rent politisk, og derfor går vi selvfølgelig til valg på klassiske DF-emner som en tryg og værdig ældrepleje og et opgør med parallelsamfund og ghettoer. Men det er også vigtigt, at vi har politik på de hylder, som århusianerne efterspørger. Det handler blandt andet om infrastruktur, klima og byudvikling. I Dansk Folkeparti ønsker vi at passe på Århus, og vi har et blik for hele kommunen. Valgkampen kommer til at vise, at der i den grad er brug for Dansk Folkeparti i Århus Byråd,” udtalte Jakob Søgaard Clausen i den pressemeddelelse, som blev udsendt efter opstillingsmødet.
“Valgkampen kommer til at vise, at der i den grad er brug for Dansk Folkeparti i Århus Byråd”
Kæmper for Aarhus sjæl og historie
Et af de områder, hvor DF viser kant til de øvrige partier, er byudviklingen. Smilets by skyder i vejret i disse år. Gamle bygninger rives ned, nye høje kontorhuse skyder op. Den udvikling vil Dansk Folkeparti sætter en bremse på.
”Vi er ofte det eneste borgerlige parti, der stemmer imod, når der siges ja til nye, høje byggerier. DF vil gerne udvikle byen, men det skal ske på en måde, hvor byens sjæl og historie ikke forsvinder, og det gør den, når man river bevaringsværdige bygninger ned og erstatter dem med høje, massive glasbygninger,” siger Jakob Søgaard Clausen.
Han tilføjer, at Dansk Folkeparti gerne vil gøre op med ideen om, at udviklingen primært skal foregå i det centrale Århus.
”Den her debat handler også om, hvor meget byen Århus skal vækste. Alle skal ikke flytte til Århus. Udviklingen kan også ske i oplandet,” siger Jakob Søgaard Clausen, der selv bor i Lystrup nord for Århus sammen med kæresten Michelle, og deres hund, cocker spanielen Charlie.
8 spørgsmål til Jakob Søgaard Clausen
Hvorfor er du aktiv i politik?
Jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti i 2011 for at støtte op omkring partiet. Stille og roligt er jeg blevet mere og mere engageret i det politiske. Over de senere år har jeg kunne se, hvilken forskel man kan gøre for vores alles hverdag i lokalpolitik, og derfor stiller jeg op. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel og være et talerør for dem, som ikke kan eller vil stille sig forrest.
Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?
Vi kommer til at gå til valg på klassiske DF-emner som en tryg og værdig ældrepleje og et opgør med parallelsamfund og ghettoer. Men vi skal også have politik på de hylder, som århusianerne efterspørger. Her bliver byudvikling især et vigtigt emne for os. For på samme måde som vi skal passe på Danmark, så skal vi passe på Århus.
Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?
Ældreområdet står jo som det mest markante område for os i Århus, fordi vi har rådmandsposten. Ved seneste budgetforhandlinger fik vi sikret et historisk stort løft af området. Jeg er også stolt over, at vi har fået igennem, at vi skal fremrykke ren el-busdrift til 2027 i stedet for 2030. I en aftale om ghettoområder har vi fået ind, at alle der passer for målgruppen for repatriering skal have en samtale om det i forbindelse med flytning, hvis deres boligblok rives ned.
Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?
Byudvikling fylder rigtig meget. Kernevelfærden er også altid et hit, og så tror jeg også, at venstrefløjen vil slå politisk plat på klimaområdet, selvom byrådet i høj grad er enige om, hvor vi skal hen.
Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?
2 ud af 31 giver begrænset indflydelse. Men magistratsstyret og rådmandsposten giver os stor indflydelse på ældreområdet.
Er DF i valgforbund – og med hvem?
Vi er en del af ét stort borgerligt valgforbund med Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. Dansk Folkeparti er et borgerligt parti med et varmt hjerte, så vi passer godt ind her, og derfor bakker vi fuldt op om et bredt borgerligt samarbejde.
Hvordan skal I føre valgkamp?
Vi er selvfølgelig aktive på de sociale medier. Men ellers står den på debatter, plakater, flyers i postkasser og gadekampagner, og alt hvad vi kan finde på, så vi kan komme i kontakt med så mange århusianere som muligt.
Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?
At vi efter en god og positiv valgkamp med politik på hylderne har fået lov til at beholde vores to mandater.