11.000 forskere slog klimaalarm – men mange var ikke klimaforskere

0
2589
Flere af de forskere, der har skrevet under på en fælles erklæring i videnskabeligt tidsskrift om, at vi står i en "klimamæssig nødsituation", forsker slet ikke i klima, skriver Kristeligt Dagblad. Foto: AMIT DAVE/Ritzau Scanpix

Forskere fra 154 lande advarede i sidste uge i en fælles erklæring om, at jorden står overfor en “klimamæssig nødsituation”. Men mange af underskriverne er slet ikke klimaforskere, viser gennemgang i Kristeligt Dagblad. Førende dansk klimaforsker har afvist af skrive under. Det er for politiseret, mener hun

11.000 forskere slår klimaalarm. Sådan lød nyheden i en stribe danske og internationale medier i sidste uge. Advarslen kom fra 11.000 forskere i 154 lande. I en fælles erklæring i det videnskabelige tidsskrift Bioscience advarede de om, at ”planeten Jorden står overfor en klimamæssig nødsituation” og at menneskeheden går ”uhørte lidelser” i møde, hvis ikke det lykkes at skabe omfattende ændringer.

Men nu viser det sig, at mange af de forskere, der har underskrevet erklæringen, slet ikke arbejder med klimaforandringer.

Det viser en gennemgang, som Kristeligt Dagblad har lavet af listen, som 71 forskere fra danske universiteter har underskrevet.

I forvejen har initiativtagerne måttet revidere listen, efter at det er kommet frem, at navne som professor Mickey Mouse fra ”Institute for The Blind” i Namibia og professor Albus Dumbledore, leder af troldmandsskolen Hogwarts i Harry Potter-bøgerne, optrådte på listen.

Etnolog, historiker og studerende i adfærdspsykologi

Der var også flere dubletter, og nu viser Kristeligt Dagblads gennemgang, at mange af de danske underskrivere arbejder inden for helt andre forskningsfelter end klima. Avisen har f.eks. talt med Martin Klatt, lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, der forsker i ”hvordan politikere og agenter supplerer hinanden over grænsen mellem Danmark og Tyskland”.

”Jeg er ikke naturvidenskabsmand, men historiker, så jeg har ikke ekspertise i at udtale mig om den her rapport. Men som privatperson synes jeg, at det er et meget vigtigt emne, hvis ikke det vigtigste,” siger Martin Klatt til Kristeligt Dagblad.

En etnolog i arkæologi, etnologi, historie, græsk og latin på Københavns Universitet er også medunderskriver, og det samme er mindst to studerende, blandt andet en CBS-studerende, der er i gang med at tage en kandidat i adfærdspsykologi.

Danmarks Radio var et af de medier, der bragte nyheden. Det skete blandt andet onsdag aften i Deadline under overskriften ”11.000 forskere slår alarm om klimaet”. Her var DTU-forskeren Marie Münster, der forsker i nationale energisystemer, i studiet. DTU-professoren er blandt underskriverne.

Klimaforsker sagde nej

En af landets førende klimaforskere, professor Kirsten Halsnæs fra DTU Management på Danmarks Tekniske Universitet, har til gengæld ikke skrevet under. Hun sagde nej, fordi hun finder indholdet politiseret, og fordi hun synes det er problematisk, at forskere, der ikke arbejder med klima bruger deres forskertitel til at give listen troværdighed.

”Jeg synes, at videnskaben bliver misbrugt til at legitimere politiske dagsordener. Som forskere bør vi holde os på dydens smalle sti, hvor vi kun legitimerer det, vi selv har fagligt belæg for,” siger Kirsten Halsnæs til Kristeligt Dagblad.

De klimaforskere, som Kirsten Halsnæs samarbejder med, har heller ikke skrevet under, fortæller hun, og hun siger samtidig at der ikke er videnskabelig dokumentation for det, der står i erklæringen.

DR overvejer rettelse

Danmarks Radio var et af de medier, der bragte nyheden. Det skete blandt i Deadline under overskriften ”11.000 forskere slår alarm om klimaet”. Indslaget kan stadig ses her.

På baggrund af Kristeligt Dagblads oplysninger siger ledende redaktionschef på DR Nyheder, Christian Lindhardt, at man ”burde have varedeklareret histiorien bedre”.

DR overvejer nu at bringe en rettelse. Såvidt ditOverblik kan se, er rettelsen endnu ikke bragt mandag eftermiddag.