10.849 personer fik asyl i 2015 – kun 4.400 af dem har i dag et job

0
3520
Arkivfoto

Det går meget trægt med at få de flygtninge, der kom til Danmark under den store flygtningekrise i 2015, i beskæftigelse. Kun én ud af fem kvinder er i job, viser tal fra Danmarks Videnscenter for Integration

Langt under halvdelen af de flygtninge, som fik asyl i Danmark under den store flygtningekrise i 2015 og stadig er i landet, har et job i dag.

Det viser tal fra Danmarks Videnscenter for Integration.

10.849 personer fik asyl i Danmark i 2015. Af disse var 10.321 stadig i landet i maj 2020. Heraf var kun 4.400 i beskæftigelse, svarende til 42,8 procent.

“At tallet er lavt, er et udtryk for, at det er en stor opgave af få nytilkomne i beskæftigelse. Der er mange, som ikke har så stor erhvervserfaring, mangler uddannelse og ikke taler sproget, og så er det en udfordring at få dem ind på det danske arbejdsmarked,” siger Rasmus Brygger, stifter af Danmarks Videnscenter for Integration, til Ritzau.

Illustration fra Danmarks Videnscenter for Integration

Værst ser det ud for kvinderne. Mens 56 pct. af mændene var i beskæftelse i maj 2020, var det kun 20 procent af kvinderne.

Ser man på flygtningenes oprindelsesland, er der også store forskelle. Mens 62 pct. af eritreanerne var beskæftigelse, var det kun 36 pct. af syrerne og 31 pct. af de statsløse.

I følge seniorforsker ved Rockwool Fonden, Marie Louise Schultz-Nielsen, er der dog gået bedre med at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet end frygtet.

“Det er ikke overraskende, at beskæftigelsen ikke er højere, end den er, blandt flygtninge.
Det er færre, end man havde håbet, men også bedre end mange havde frygtet, fordi beskæftigelsen blandt flygtninge i 2015 var meget lav,” siger hun til Ritzau.

Se analysen fra Danmarks Videnscenter for Integration her