Vil Muhammed-dom indskrænke retten til at kritisere islam?

0
6272
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal svare på, om en kontroversiel dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil føre til en indskrænkning af ytringsfriheden i Danmark. Foto: Andreas Houmann

Justitsminister Søren Pape Poulsen skal svare på spørgsmål fra Martin Henriksen (DF) om kontroversiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Ifølge dommen sårede østrigsk kvinde muslimers følelser, fordi hun på et møde kaldte Muhammed pædofil

Må man kalde profeten Muhammed for pædofil, fordi han ifølge hadith-skrifterne i en alder af 56 år giftede sig med den 6-årige Aisha og fuldbyrdede ægteskabet, da hun var ni år gammel?

Nej, mener Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, som i sidste uge afsagde en dom i en sag om den østrigske debattør Elisabeth Sabaditsch-Wolff. Hun blev i 2011 idømt en bøde 480 euro ved en østrigsk domstol, fordi hun på et møde i Wien i 2009 havde sagt om Muhammeds forhold til Aisha: ”En 56-årig og en 6-årig – hvad skal vi kalde det, hvis ikke pædofili?”.

Menneskerettighedsdomstolen mener, at Elisabeth Sabaditsch-Wolffs udtalelse kan såre religiøse følelser og kan ”opildne til fordomme og true den religiøse fred”. Juristerne i Strasbourg mener også, at kvinden overskred ”de tilladte grænser for objektiv debat” og at hun ikke havde ”noget faktuelt grundlag for den værdidom” hun fældede over profeten.

Derfor var det i orden, da domstolen i Østrig i dømte kvinden en bødestraf og dermed reelt indskrænkede hendes ytringsfrihed, mener menneskerettighedsdomstolen.

“En gave til islamister”

Kritikere mener til gengæld, at domstolen i Strasbourg er i fuld gang med at indskrænke både ytrings- og religionsfriheden. Som ditOverblik skrev tirsdag, advarer Flemming Rose, tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten og manden der tog initiativ til at bringe Muhammedtegningerne, om at dommen, ”er en gave til islamister og andre, der vil bruge blasfemiloven til at slå ned på anderledes tænkende”.

“Man kan man frygte, at dommen vil blive brugt at islamister i Pakistan og andre muslimske lande til at retfærdiggøre hårde straffe til folk, der er anklaget for blasfemi. Vesten kan se frem til, at Organisationen for Islamiske Lande (OIC) med denne dom i hånden på ny vil insistere på, at bagvaskelse af profeten ifølge Folkeretten skal ses som en forbrydelse,” skrev han tirsdag i et debatindlæg i Berlingske.

“Man kan man frygte, at dommen vil blive brugt at islamister i Pakistan og andre muslimske lande til at retfærdiggøre hårde straffe til folk, der er anklaget for blasfemi”

Flemming Rose i Berlingske

Spørgsmål til minister

Dansk Folkepartis udlændinge- og værdiordfører Martin Henriksen vil nu have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at svare på, hvad dommen kan få af konsekvenser i Danmark. Han skriver i et spørgsmål til ministeren:

“Vil ministeren i forlængelse af Den Europæiske Menneskerettigheds domstols afgørelse i sagen ”E.S. v. Austria (application no. 38450/12)” oplyse, hvilke konsekvenser dommen får, herunder om der efter regeringens opfattelse vil ske en indskrænkning af ytringsfriheden i Danmark og en indskrænkning af retten til at kritisere islam og den såkaldte profet Muhammed? ”.

Må man ikke længere citere fra bøger?

Gregor Puppinck, der er direktør for European Centre for Law and Justice og rådgiver for Europarådet, finder dommen meget bekymrende. Ifølge Kristeligt Dagblad siger han til den franske avis Le Figaro, at dommens eneste motiv synes at være frygt for islam:

”Denne dom er i mine øjne alvorlig. Den resignerer over for den intolerance og endda voldelighed, som muslimer møder kritik med, og den giver afkald på beslutsomt at forsvare ytringsfriheden, når det gælder islam”.

“Dommen resignerer over for den intolerance og endda voldelighed, som muslimer møder kritik med”

Gregor Puppinck, direktør for European Centre for Law and Justice

I det britiske magasin The Spectator udtrykker forfatteren Douglas Murray sig stærkt kritisk om dommen. Murray advarer om, at man nu kan dømmes for at fortælle, hvad man har læst i bøger. Selv har han fire bind af Hadith-skrifterne stående i sin bogreol og dem må han åbenbart ikke citere fra, konstaterer han.

”Det hele kan koges ned til dette: Har vi lov at fortælle, hvad vi har læst i bøger? Eller skal vi lyve for at holde os på rette side af de sidste nye blasfemilove,” skriver Douglas Murray ifølge Kristeligt Dagblad.

Dommen blev afsagt den 25. oktober 2018. Den kan læses her.

Læs også: Menneskerettighedsdomstol kritiseres: Muhammed-dom gavner islamister

”Det hele kan koges ned til dette: Har vi lov at fortælle, hvad vi har læst i bøger”

Douglas Murray, forfatter, i The Spectator