Undersøgelse skal kortlægge ekstreme, islamistiske miljøer i Danmark

0
3274
Antallet af personer, der bekender sig til salafistiske grupper, der går ind for vold, er vokset fra ca. 200 til 2000 i Sverige på 10 år. Arkivfoto

Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme skal lave stor kortlægning af de salafistiske miljøer i Danmark. Svensk undersøgelse har vist en 10-dobling af voldsparate salafister i Sverige

Sidste år kortlagde den svenske Forsvarshögskolen i en rapport, at antallet voldsparate salafister i Sverige var blevet tidoblet på 10 år – fra ca. 200 til ca. 2000.

Nu skal en dansk undersøgelse kortlægge, hvor udbredt det salafistiske miljø er i Danmark.

Salafisme er en bogstavtro og fundamentalistisk retning indenfor islam. Ikke alle salafister bekender sig til vold, men næsten alle voldelige islamister har et salafistisk grundlag.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup efterlyste i oktober et overblik over de salafistiske miljøer, og i december bebudede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at der skal lave en dansk kortlægning. Det er denne kortlægning, som ministeren nu sætter Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme i gang med. Resultatet af undersøgelsen skal foreligge senest ved udgangen af 2020, skriver Berlingske.

”Vi ved at miljøerne findes i Danmark, men vi ved ganske enkelt ikke nok pom det, og derfor skal vi have lavet den her store undersøgelse. Oplysningern skal vi bruge til at bekæmpe de her miljøer, for de hører ikke til i Danmark. Men det er klart, at hvis vi skal sætte ind overfor det her, så bliver vi nødt til at have en større viden, men også et bedre billede af, hvor i landet vi skal sætte ind,” siger Støjberg til avisen.

Miljøer er blevet mere lukkede

Tore Refslund Hamming, der er PhD i jihadisme ved European Universitet Institute i Firenze, vurderer, at det bliver svært at trænge ind i de salafistiske miljøer.

”Tidligere kunne vi meget nemmere infiltrere de her miljøer, men i dag er det mere lukket og langt sværere at få en fod indenfor. For knap ti år siden blev man nærmest inviteret med ind som forsker, men i dag er de langt mere sikkerhedsbevidste,” siger forskeren til Berlingske.

Grimhøjmoskeen har bekendt sig til en form for salafisme, men ellers er det småt med grupper, der åbent erklærer at de er salafistiske, hvilket bl.a. indebærer er at de er modstandere af demokrati, vil forbyde homoseksualitet og kræver kønsadskillelse. Anholdelsen af en gruppe ekstremister i september, som i flere år havde sendt droner og droneudstyr til Islamisk Stat, viste dog, at der fortsat er et salafistisk miljø i København.

Måske 20.000-30.000 i Sverige

Terrorforskeren Magnus Ranstorp, der stod for den svenske kortlægning af salafistiske miljøer, har overfor magasinet RÆSON vurderet, at antallet af salafister i Sverige reelt er endnu større end de ca. 2000, som Forsvarhögskolens rapport anslog.

”De salafister, jeg har interviewet, gættede på, at der var omkring 10.000 virkelig hardcore salafister i Sverige og måske yderligere 20-30.000, der følger en mindre streng variant, men tallene er usikre. Sverige er selvfølgelig salafismens epicenter i Skandinavien, fordi vi har mange flere muslimer af forskellige observanser,” sagde Magnus Ranstorp.

Han advarer om, at de salafistiske grupper er et voksende problem for de skandinaviske demokratier:

”Salafisterne ønsker ikke at integrere sig i samfundet, og det har de selvfølgelig deres demokratiske ret til, men problemet er, at de forstærker ’æreskulturen’, de kommanderer rundt med fok indenfor deres bekendtskabskreds, bestemmer hvem de kan gifte sig med og være venner med for at holde gruppen lukket. De søger at forblive forenede ved at fremstille alle udefrakommende som fjender, endda også andre muslimer,” sagden han til RÆSON.

Læs også:

Afsløret på hemmelig liste: Jihadister fra Aarhus kæmpede for Islamisk Stat