Fhv. imam kritiserer Radikale og Enhedslistens stemmejagt blandt muslimer

0
7630
Den fhv. imam Ahmed Akkari har brudt med sin fundamentalistiske baggrund. Han er aktuell med en rapport om vanskelighederne ved at integrere muslimer.

Den tidligere imam Ahmed Akkari advarer i rapport om, at venstrefløjen styrker islamiseringen, når de i valgkampe henter opbakning hos muslimske ledere i ghettoområder

Folketingsvalget 5. juni 2019 blev en kæmpe succes for Det Radikale Venstre i flere ghettoområder. I Gellerupplanen i Aarhus gik Det Radikale Venstre for eksempel frem fra 5,1 procent af stemmerne ved valget i 2015, til hele 34,2 procent af stemmerne.

Også Enhedslisten fik et godt valg i ghettoområder, og ligesom Det Radikale Venstre kunne Enhedslisten glæde sig over, at de undervejs i valgkampen fik støtte fra flere muslimske ledere, som anbefalede at stemme på et af de to partier.

I Gellerupplanen blev der f.eks. sendt en anbefaling ved fredagsbønnen i Fredens Moské og ved Ramadan-afslutningen om at stemme på Det Radikale Venstre og Enhedslisten. En lignende opfordring blev sendt ud via et netværk af 70 kulturforeninger i området.

”Jeg er stolt og beæret over tilliden fra hver og én som stemte på os. Uanset hvem I er, hvor I bor, hvad I tror,” lød det efter valget fra den radikale leder Morten Østergaard.

Udnytter opbakningen

Men spørgsmålet er, hvor glad de radikale og Enhedslisten bør være for opbakningen fra de muslimske ledere. Den forhenværende imam Ahmed Akkari, som i dag har brudt med sin fundamentalistiske fortid, mener de to partier begår en stor fejl ved at søge støtte hos de muslimske organisationer. I rapporten ”Loyalitetskonflikten i Vesten – hvorfor muslimer er svære at integrere” skriver han, at venstrefløjen ved at fiske stemmer i muslimske kredse er med til at styrke de mere fundamentalistiske kræfter:

”De risikerer en styrkelse af et politiseret hold, der bruger indflydelsen til at styrke enten islamiseringen eller modstanden mod samfundet, og i det hele taget bliver deres spekulation i stemmer en vej til at ”fodre” en elite med en uheldssvanger magt, der på sigt kommer til at skabe en udfordring,” skriver Ahmed Akkari.

Ifølge Akkari udnyttes opbakningen fra venstrefløjen af dem, han kalder den muslimske magtelite til at positionere overfor det brede muslimske befolkning:

”Magteliten bruger sin indflydelse over muslimer til at forhandle med typisk venstrefløjen og Radikale Venstre. Disse bruger støtten fra venstrefløjen til at styrke grebet om muslimers valg. Det gør de ved at stå som repræsentanter for dem (ofte uden at have bedt dem om legitimering af den repræsentation) over for det politiske hold, og samtidig står eliten som forbilleder og stærke ressourcestærke personer i minoritetens øjne, der ser dem som accepterede og blåstemplede figurer i det offentlige landskab,” skriver Akkari i rapporten, hvor han også kritiserer højrefløjen for at være for unuanceret i sin kritik af muslimer:

“Det medfører, at minoriteten som helhed føler sig under pres og uvelkommen og går mere til de ”alternative” miljøer (som Islamisk Trossamfund, foreninger, partier) for tryghed og opbakning,” skriver han.

Brug for modvægt

Den fhv. imam vurderer selv, at ca. 25 procent af muslimer i de større byer og områder vælger at lytte til den islamiske elites budskaber. Akkari kommer på den baggrund med denne opfordring:

”Min opfordring er, at der bliver skabt en modvægt til disse ved at organisere og støtte liberale personer og give dem indflydelse og ved at gøre venstrefløjen kraftigt opmærksom på, at de begår en fejl ved at tro, at deres engagement fører til noget sundt,” skriver han.

Læs også: Akkari: Derfor er integrationen af muslimer en fiasko