Sverige: Frygten for SD sender Löfven til tælling

0
1535
Stefan Löfven ligner en færdig mand som statsminister i Sverige. Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Det er modviljen mod Sverigedemokraterne, der nu ser ud til at koste den svenske statsminister Stefan Löfven jobbet

Da svenskerne efter sidste valg havde svært ved at finde en regering, der kunne samle et flertal, endte socialdemokraternes leder Stefan Löfven med at love noget til et parti, som et andet parti i koalitionen absolut ikke kunne være med til. Løftet om blandt andet at diskutere bedre muligheder for at øge huslejer i private udlejningsejendomme var prisen for at få to borgerlige midterpartier med om bord. Den slags er ikke socialdemokratisk politik og det er rent gift for venstrefløjens Venstrepartiet.

Det sagde partiet højt dengang, men ideen er ikke taget af bordet. For denne liberale politik var prisen for at holde Sverigedemokraterne (SD) helt uden for indflydelse. For kun ved at samle alle fra det svenske svar på Enhedslisten til det tilsvarende svar på Liberal Alliance kunne socialdemokraterne klamre sig til den magt, de mener at have fået i morgengave.

Men den strid sender nu Venstrepartiet sammen med netop SD. På mandag skal Riksdagen stemme om tillid til den siddende statsminister og foreløbig er der et klart flertal, fordi den svenske udgave af Enhedslisten, Venstrepartiet, går sammen med den borgerlige opposition. Forslaget er stillet af det indvandringskritiske SD og det ville i så fald være første gang, at venstrefløjspartiet stemmer sammen med modpolen.

Døren lukkes

Svenske kommentatorer har talt om muligheden for at Venstrepartiet ombestemmer sig i weekenden efter forhandlinger med socialdemokraterne. Den mulighed virker udtømt fredag, efter at Löfven selv har kaldt partiet for uansvarligt – og efter at flere af hans løjtnanter har været ude med grove angreb på deres eget støtteparti. Dermed kan Stefan Löfven enten udskrive nyvalg eller foreslå en runde af nye forhandlinger om, hvem der kan samle flertal blandt Riksdagens 349 medlemmer.

Nyvalg er usandsynligt, fordi socialdemokraterne ikke står godt i meningsmålingerne. Samtidig er tradition for at svenskerne ikke er begejstrede for valg i utide og dermed er valgdeltagelsen ofte lavere end ellers. Og det i sig selv går ud over det gamle svenske magtparti, socialdemokraterne.

Kilder: SVT, Expressen, SvD