Susanne Eilersen til minister: Indkald til forhandlinger om tryghedsvagter nu

0
5434
I politiaftalen for 2021-2023 blev det aftalt, at kommuner skal kunne lave forsøg med tryghedsvagter i områder med utryghed. Men forsøgsordningen er stadig ikke kommet i gang. Modelfoto: Carsten Lundager

Et bredt flertal i Folketinget indgik i 2020 en politiaftale, som bl.a. skulle gøre det muligt at lave kommunale forsøg med tryghedsvagter. Men ordningen er aldrig kommet i gang på grund af politisk uenighed. Det rammer bl.a. Aarhus, som ikke kan sætte en forsøgsordning i gang

En forsøgsordning med kommunale tryghedsvagter. Det var en klokkeklar del af den politiaftale for 2021-2023, som et bredt flertal i Folketinget indgik i december 2020. Men næsten to år efter er der stadig ikke sat gang i forsøgsordningen, og ifølge justitsministeren kommer forsøget tidligst i gang i sommeren 2023.

”Det har indtil videre ikke været muligt for forligskredsen at finde et fælles kompromis om en model for tryghedsvagterne,” lød det i et folketingssvar fra daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) tidligere på året. Læs svaret her

Men det er uacceptabelt, mener Dansk Folkepartis nye retsordfører, Susanne Eilersen. Hun vil have den nye justitsminister Nick Hækkerup til at indkalde til forhandlinger hurtigst muligt.

”Det er for dårligt, at man ikke politisk har kunnet blive enige om det her. Regeringen må indkalde til forhandlinger snarest muligt, så vi kan få en aftale på plads. Der er et stort behov for at kunne sætte tryghedsvagter mange steder. Det gælder ikke mindst i de store byer, hvor man døjer med bandekriminalitet, vold, narko og skyderier. Regeringen har siddet på hænderne. Nu må der ske noget,” siger Susanne Eilersen.

Susanne Eilersen er DFs nye retsordfører. Foto: Anders Eilersen

Forsøg i Aarhus må vente

Aarhus er en af de kommuner, der ikke kan komme i gang med et forsøg med tryghedsvagter, selv om det blev skrevet ind budgetaftalen for 2022. Dansk Folkepartis byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen er dybt skuffet over, at kommunen ser ud til at skulle vente til tidligst 2023, før man kan komme i gang.

”Jeg synes, det er stærkt kritisabelt, at der skal gå så lang tid. Kommunerne er blevet stillet det her i udsigt for længst, men nu kan vi ikke komme videre, fordi man ikke kan blive enige på Christiansborg,” siger Jakob Søgaard Clausen.

Dansk Folkeparti i Aarhus har fremsat en stor trygheds- og bandepakke. Her indgår tryghedsvagterne som en vigtig del, sammen med blandt andet øget brug af videoovervågning på offentlige arealer og exitprogrammer for bandemedlemmer.

”Vi ønsker en model, hvor tryghedsvagterne bliver en mulighed for borgere i områder med utryghed. Ligesom man kan bestille en fotovogn, hvis der køres for stærkt i område, så skal det være muligt at søge om at få tryghedsvagterne ud i områder, hvor der f.eks. er åbenlys handel med narko,” siger Jakob Søgaard Clausen.