S og DF: Nej til lavere løn til udenlandsk arbejdskraft

0
2409
Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahls fælles indlæg i Berlingske.

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl siger i et fælles indlæg nej til at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Hvis danske virksomheder har hede drømme om at ansætte udenlandsk arbejdskraft til lavere lønninger i Danmark, kan de godt glemme det. I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De to partier afviser begge at sænke den såkaldte beløbsgrænse for arbejdskraft fra lande udenfor EU.

Regeringen og flere erhvervsorganisationer har slået til lyd for, at beløbsgrænsen skal sænkes fra de nuværende 418.000 kroner til kun 325.000 kroner. Det skal afhjælpe manglen på kvalificeret arbejdskraft i visse brancher ved at gøre det mere attraktivt at tiltrække udenlandske specialister.

Men den ide skydes kontant ned af Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i et fælles indlæg i Berlingske.

”Vi vil sige det soleklart: Beløbsgrænsen vil ikke blive sat ned, så længe Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har noget at skulle have sagt,” skriver de.

Skal forhindre løndumping

Beløbsgrænsen er det redskab, som skal forhindre at løndumping, skriver de to partiformænd. Og de mener, at virksomhederne ikke behøver at gå udenfor EU’s grænser, hvis de mangler arbejdskraft. Der er rigeligt med ledige folk i både Danmark og EU:

”Løsningen behøver ikke at være at kigge udenfor Europa, hvis der skal hentes specialister. Der er stadig over 100.000 ledige herhjemme. Det er ganske vist et historisk lavt tal, men det kan stadig blive bedre. Vi skal nemlig bruge opsvinget på at få flest mulige med,” skriver de – og fortsætter

”Men sideløbende med de 100.000 ledige står 10.000 unge uden en praktikplads, og vi har også alt for mange, som er ufrivilligt på deltid (..) Der er 17,5 millioner arbejdsløse indenfor EU’s grænser, som virksomhederne frit kan ansætte på danske løn- og arbejdsvilkår. Så hvad er egentlig problemet?”.

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl opfordrer i stedet til at udnytte de gode tider, så de sidste kan komme med:

”Lad os satse på opkvalificering af danske ufaglærte. Lad os sørge for, at også de unge kan få en praktikplads og dermed en sikker fremtid. Lad os udnytte de gode tider til at sikre, at flere på frivillig deltid kan komme op på fuldtid og bidrage endnu mere til det danske fællesskab”.

“Der er 17,5 millioner arbejdsløse indenfor EU’s grænser, som virksomhederne frit kan ansætte på danske løn- og arbejdsvilkår. Så hvad er egentlig problemet?”