Før valget bakkede Socialdemokratiet op bag DF-forslag om at fjerne henvisningskravet til fysioterapi. Men nu vil regeringen og dens støttepartier vente

Før valget var Socialdemokratiet helt enig med Dansk Folkeparti: Henvisningskravet til fysioterapi skal ophæves, så borgerne kan tage direkte til fysioterapeut, uden at skulle til læge først.

“Vi har en virkelig presset almen praksis. Hvis man kan lette det lidt ved at flytte nogle af de patienter, som unødvendigt kommer efter en lægelig henvisning, skal man gøre det. Det er et initiativ, vi også har luftet i Socialdemokratiet, så uanset hvilken regering, vi får efter valget, vil dette initiativ blive gennemført,” sagde Socialdemokratiets daværende sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Berlingske den 26. marts.

Hans udtalelse var en kommentar til, at DFs forslag om at fjerne henvisningskravet til fysioterapi, var en del af DF og VLAK-regeringens udspil til en sundhedsreform.

“Uanset hvilken regering, vi får efter valget, vil dette initiativ blive gennemført”

Flemming Møller Mortensen, daværende sundhedsordfører for Socialdemokratiet, til Berlingske 26. marts 2019

Socialdemokratiet vil afvente forsøg og beregningerne

Men det var dengang. Nu danner Socialdemokratiet regering, og det har fået Socialdemokratiet til at trække håndbremsen, når det gælder opbakningen til DFs forslag.

Det stod klart torsdag, da der var 1. behandling på B 21 – et beslutningsforslag fra DF med præcis samme indhold, som det der var med i Blå Bloks sundhedsreform-udspil.

Nu mener Socialdemokratiet, at man skal afvente erfaringerne fra to forsøg i Ballerup og Frederikssund. Partiet vil desuden have flere beregninger af økonomien, inden man siger ja eller nej. Selv om man stadig har stor sympati for ideen:

”Finansieringen er usikker og vi har brug for mere viden. Forsøgene i Ballerup og Frederikssun skal evalueres til næste år. Det vil gøre os meget klogere med hensyn til perspektiverne i det her, og derfor vil vi afvente denne evaluering, før vi træffer en beslutning. Så på den baggrund kan vi ikke støtte B21, selv om vi har sympati for intentionerne bag forslaget,” sagde Socialdemokratiets nuværende sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff under dagens 1. behandling.

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokraiet. Foto: Steen Brogaard

Støttepartier: Sympatisk forslag, men…

Heller ikke regeringens støttepartier SF, Radikale og Enhedslisten kunne støtte forslaget her og nu. Selv om de allesammen roste intentionerne.

”Vi bakker fuldstændig op om intentionerne i forslaget. Men når vi ikke kan støtte det umiddelbart, så er det fordi vi står overfor en ny sundhedsaftale, der skal landes i 2021. Derfor er det fornuftigt at afvente denne,” sagde Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Venstre og Konservative bakker til gengæld op, og begge partiers ordførere mindede under dagens debat Socialdemokratiet om, at S støttede forslaget så sent som i marts 2019.

Det samme gjorde DFs sundhedsordfører Liselott Blixt. Samtidig undrede hun sig over, at støttepartierne SF og Enhedslisten ikke støtter et forslag, der vil mindske uligheden i sundhedsvæsenet, som begge partier ellers er meget optaget af.

”Enhedslisten plejer altid at have pengene til forslag, der mindsker uligheden i sundhedsvæsenet, så var det ikke noget man kunne tage med til finanslovsforhandlingerne,” lød det Liselott Blixt til Enhedslisten.

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Håber at det gennemføres senere

Liselott Blixt håber trods alt, at forslaget med tiden kan blive gennemført, selv om der ikke er flertal lige nu:

”Når der ikke er flertal for det i dag, så håber jeg, at vi kan arbejde os frem imod, at det bliver gennemført, hvis evalueringen af de to forsøg viser, at det fungerer godt,” sagde DFs sundhedsordfører, da hun rundede dagens debat af.

I følge DFs beslutningsforslag, vil der kunne spares 125.000 lægekonsultationer á 10 minutters varighed om året, hvis man ikke skal forbi lægen for at komme til fysioterapeut. Forslaget er dog ikke gratis. DF anslår, at der skal afsættes 140 millioner kroner om året for at realisere det.

Hele beslutningsforslaget kan læses her.