McDonalds i Brøndby er andet end burgere og cola. Tirsdag var restauranten ramme om en times politisk debat mellem Pia Kjærsgaard og Mattias Tesfaye. Blandt emnerne var udlændingepolitik og et muligt regeringssamarbejde
”En Big Mac, en cola – og en god politisk debat”.
Sådan kunne en bestilling have lydt tirsdag eftermiddag på McDonalds i Brøndby. For her, midt på den københavnske vestegn, var den lokale McDonalds tirsdag eftermiddag ramme om et politisk debatmøde med to af vestegnens store stemmeslugere: Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der er opstillet for Dansk Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds.
Debatmødet fandt sted få dage efter, at Pia Kjærsgaard i Berlingske foreslog at Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre danner regeringen sammen, og dét forslag var et af de emner, som de to politikere diskuterede.
Pia Kjærsgaards forslag kom i forlængelse af den nye bog, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen taler for en SV-regering. Som Pia Kjærsgaard forklarede på McDonalds, så bør DF være en del af en sådan regering, som så også vil have et flertal i Folketinget.
”Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har i den seneste folketingssamling vist, at vi har nogle lighedspunkter. Jeg tror, at Socialdemokratiet ville være meget tilfredse med at have Dansk Folkeparti med i en sådan regering. For der er noget, der hedder social balance, og det er Venstre ikke så kompetente til. Det er Socialdemokratiet og DF bedre til,” sagde Pia Kjærsgaard.
Glade for DF-samarbejde, men…
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har allerede afvist ideen om en SV-regering, og Mattias Tesfaye var lige så afvisende i Brøndby, også for et regeringssamarbejde med DF.
”Vi har været glade for samarbejdet med Dansk Folkeparti de seneste år. Sammen har vi forhindret topskattelettelser, at pensionsalderen kommer til at stige mere, at der kommer mere billig udenlandsk arbejdskraft til landet, ligesom vi har lavet flere stramninger sammen af udlændingepolitikken. Men vi er ikke interesseret i et regeringssamarbejde med DF. Vi ønsker en mindretalsregering, som kan lave aftaler med forskellige partier. Når det gælder den grønne omstilling, er vi for eksempel mere enige med venstrefløjen,” sagde Mattias Tesfaye.
”In your dreams,” svarede Pia Kjærsgaard med et smil til S-drømmen om skiftende samarbejder. Og så kommenterede hun et synspunkt fra Mattias Tesfaye om, at Socialdemokratiets nye, stramme udlændingepolitik står på skuldrene af de socialdemokratiske vestegnsborgmestre, som i 80erne og 90erne råbte op om problemerne med indvandringen.
“S står på skuldrene af DF”
Pia Kjærsgaard mener historien er en anden. Socialdemokratiet står med sin nye udlændingepolitiske kurs på skuldrene af Dansk Folkeparti, mener hun. Men hun er bekymret for, at de er ved at tage et skridt væk:
”Jeg har stor respekt for vestegnsborgmestrene. Men jeg mærkede altså ikke meget til deres støtte, da jeg rejste debatter om udlændingepolitikken i Folketinget i 1986, 87 og 88. Dengang udvandrede Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre. Deres ordførere ville ikke deltage debatterne. Det var mega hamrende hårdt. Derfor er jeg kun glad for, at Socialdemokratiet nu er kommet med og står på samme side som Dansk Folkeparti. Men så kan jeg undre mig over, at I stemmer blankt til udrejsecenter Lindholm, selv om du, Mattias, har kaldt det spot on med en ø for kriminelle udlændinge. Og I stemte også blankt til, at man skal give håndtryk, når man får statsborgerskab,” sagde Pia Kjærsgaard, og konkluderede:
”Havde det ikke været for Dansk Folkeparti, så havde man ikke haft de nuværende stramninger, som har fået bragt antallet markant ned. Der hvor jeg i dag kan se de store problemer, det er i forhold til de mange kriminelle udlændinge. Der skal gøres merem” sagde hun.
Mødet var arrangeret på initiativ af Mattias Tesfaye. Han holdt et lignede møde op til folketingsvalget for fire år siden, og McDonalds var frisk på ideen, da han foreslog det igen, fortæller styrer af McDonalds i Brøndby, Mikkel Schelbli.
”Vi har mange gæster fra lokalområdet og derfor synes vi det var oplagt at holde et valgmøde, der kan foregå under lidt andre rammer. Og jeg synes vi havde en rigtig god debat,” sagde han efter mødet.