Pia Kjærsgaard nomineret til Fonsmark-prisen

0
4203
Pia Kjærsgaard er udlændinge- og værdiordfører for Dansk Folkeparti. Foto Carsten Lundager

Dansk Folkepartis stifter er én af otte nominerede til Fonsmark-prisen, som Berlingske uddeler til en markant borgerlig debattør. ”Jeg er overrasket og glad,” fortæller Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard blev overrasket, da hun fik opringningen fra Berlingske. Som en af otte er hun indstillet til Fonsmark-prisen, som Berlingske uddeler til “markante stemmer, der har bidraget til den borgerlige idedebat”.

Men hun blev selvfølgelig også glad, og når man læser begrundelsen, giver det særdeles god mening, at Dansk Folkepartis stifter og nuværende udlændinge-ordfører nu er med i opløbet om Fonsmark-prisen, der er på 250.000 kroner. Et opløb, der også tæller markante stemmer som sognepræsten Marie Høgn, LA-politikere og sociologen Henrik Dahl, tidligere LA-minister Merete Riisager og tænketanken Justitias direktør Jacob Mchangama.

Forsiden af Berlingske fredag, hvor de otte nominerede blev præsenteret.

For når det handler om at bidrage til den borgerlig idé-debat, har få personer flyttet debatten så meget, som Pia Kjærsgaard siden hun trådte ind på den landspolitiske scene i 1984. Først som folketingsmedlem for Fremskridtspartiet og fra 1995 som medstifter af Dansk Folkeparti.

Et reelt systemskifte

Som der står i indstillingen:

“Var det ikke for hende, hendes politiske nybrud og indignerede insisteren, ville dansk udlændingepolitik ikke have forandret sig, som den gjorde fra starten af 90erne og det næste tiår frem. Der var tale om et reelt systemskifte. Før Pia Kjærsgaard var udlændingepolitikken domineret af berøringsangst og mangel på vilje til at se de dybe samfundsforandringer i øjnene, som den store indvandring fra 60ernes slutning medførte,” som Berlingske skriver.

Og avisen fortsætter:

“Hendes eftermæle vil være, at hun gik op imod en lammende politisk korrekthed og forstod, at skulle Danmark være til at kende i fremtiden, måtte udlændingepolitikken afgørende forandres. Uden hende var det ikke sket. For det indstilles hun til Fonsmarkprisen”.

“Hendes eftermæle vil være, at hun gik op imod en lammende politisk korrekthed”

Med til historien hører den modstand og udskamning, som Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti er blevet mødt med gennem årene. Som da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra Folketingets talerstol sagde, at ”stuerene, det bliver I aldrig”. Det var dengang Dansk Folkeparti blev mødt med hån og nedladenhed af de andre partier i Folketinget.

Pia Kjærsgaard taler på DFs årsmøde i Odense. Foto: Carsten Lundager

Kendte Henning Fonsmark

Dengang ville Pia Kjærsgaard med sikkerhed aldrig være blevet indstillet til en fin pris i Berlingske Tidende. Derfor kan man måske godt forstå, at hun er overrasket over indstillingen. Men man fornemmer også, at hun er stolt – ikke mindst, når der er tale om en pris opkaldt efter Henning Fonsmark (1926-2006). Han var nemlig ikke bare chefredaktør på Berlingske, Børsen og Weekendavisen. Han var også en markant borgerlig stemme. Blandt andet som forfatter til bogen ”Historien om den danske utopi” fra 1991.

”Jeg er overrasket – og glad. Jeg kendte jo Henning Fonsmark personligt. Han var et åndeligt fyrtårn for de borgerlige. Dygtig ud over alle grænser, men også meget hyggelig og nem at tale med. Han så ikke ned på nogen og var et på alle måder stort menneske. Vi talte meget sammen, og i al beskedenhed tror jeg, at ligesom jeg syntes om ham, så syntes han også om mig”.

Hvad tror du han mente om din politik?

”Jeg tillader mig at tro, at han syntes jeg var på rette kurs i udlændingepolitikken. Vi diskuterede det nu ikke så meget, men jeg følte, at der var en forståelse hos ham for, at det jeg sagde og gjorde var rigtigt”.

TV-Avisen bringer nyheden om Dansk Folkepartis stiftelse den 7. oktober 1995.

Motiverende

Pia Kjærsgaard konstaterer, at hun er i et godt selskab blandt de otte nominerede. Det er, som hun siger, folk der vil og kan noget.

”Når man bliver indstillet til sådan en pris, motiverer det. Jeg får lyst til at gøre mig ekstra umage og deltage endnu mere i debatten. Jeg synes også der er brug for det. Vi skal have genetableret det borgerlige Danmark. Lige nu er der så sandelig ikke meget de borgerlige kan enes om. Derfor er det vigtigt, at vi koncentrerer os om, hvordan vi kommer videre”.

Fonsmark-prisen uddeles den 25. marts og det bliver læserne af Berlingske, der via en afstemning træffer valget. Forinden bliver de otte nominerede interviewet i avisen af den kendte debattør, forfatter og tv-journalist Adam Holm. Det første interview bringes i lørdagens udgave af Berlingske, og det er netop Pia Kjærsgaard, der interviewes som den første. Det sker under overskriften ”Det rager mig en høstblomst, om folk er hvide, gule eller brune”. Interviewet kan læses her (kræver abonnement på Berlingske).

Læs også:

“De hånede os på Christiansborg. Men på gaden kunne vi mærke, at der var brug for partiet”