Peter Kofod: EU-direktiv er et direkte angreb på den danske model

0
5363
”Det står helt sort på hvidt i Lissabontraktaten, at løn og overenskomster er et nationalt anliggende," sagde Peter Kofod på DFs årsmøde i weekenden. Foto: Carsten Lundager

Regeringen må komme ud af starthullerne og forsøge at stoppe EU’s mindstelønsdirektiv, siger DFs udenrigsordfører Peter Kofod. En samlet fagbevægelse opfordrer regeringen til at anlægge sag mod EU

Det er ved at være sidste udkald. Alligevel tøver regeringen i sagen om EU’s mindstelønsdirektiv, som er en trussel mod den danske model på arbejdsmarkedet.

En samlet dansk fagbevægelse har opfordret regeringen til at anlægge sag mod EU. De mener, at mindstelønsdirektivet er i strid med EU’s forfatning og derfor kan underkendes ved domstolen.

Det synspunkt deler Dansk Folkepartis udenrigsordfører Peter Kofod, der også sidder i Europa-Parlamentet:

”Det står helt sort på hvidt i Lissabontraktaten, at løn og overenskomster er et nationalt anliggende. I EU-traktatens artikel 153 stk.5, står der, at EU ikke har kompetencer til, at lovgive om lønforhold. En EU-mindsteløn er et direkte angreb på vores danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter som fastlægger løn- og arbejdsvilkår,” sagde Peter Kofod i weekenden på DFs årsmøde.

“En EU-mindsteløn er et direkte angreb på vores danske model”

Kofod ser sagen som endnu et eksempel på, at EU forsøger at udvide sin magt over medlemslandene:

”Det handler ikke om, at hæve lønningerne for de lavestlønnede i EU. Det handler udelukkende om, at EU igen presser flere tiltag ned og hovedet på medlemslandene,” sagde Peter Kofod.

Peter Kofod taler på DFs årsmøde. Foto: Carsten Lundager

Fodslæbende regering

Til netmediet A4 Arbejdsliv siger DF-ordføreren, at regeringen hurtigst muligt må komme ud af starthullerne og ”gøre alt, hvad de overhovedet kan for at komme det her uvæsen til livs”. At regeringen endnu ikke har gjort noget, undrer ham:

”Jeg er meget bekymret, og jeg kan slet ikke forstå, at socialdemokraterne er så fodslæbene på det her. Der er tale om den danske model, og Socialdemokratiet har historisk spillet en hovedrolle i, at vi har den her særlige model,” siger Peter Kofod.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde i starten af september, at Danmark risikerer at tabe indflydelse på andre vigtige EU-dagsordener, hvis vi lægger sag an. Det gælder bl.a. et direktiv om sortlistning af virksomheder, der groft udnytter arbejdskraft.

”Drop det, og kom ind i kampen”

Den bekymring giver Peter Kofod dog ikke meget for:

“Det viser jo egentlig bare, hvor stort et problem EU i virkeligheden har vokset sig til. Danskerne opfører sig alt for pænt i EU-systemet. Altså hallo, her er tale om EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet, der kommer og potentielt knuser vores beskæftigelsesmodel, og så skal vi liste rundt på strømpesokker, for vi må sørme ikke fornærme nogle af de store. Drop det, og kom ind i kampen,” siger Peter Kofod til A4 Arbejdsliv.

“Danskerne opfører sig alt for pænt i EU-systemet”

Peter Kofod, udenrigsordfører (DF), til A4 Arbejdsliv

I samme artikel erklærer Nye Borgerlige ligeledes sin støtte til fagbevægelsen. EU-ordfører Peter Seier Christensen mener, at EU har en dårlig sag, fordi traktaten ordret siger, at EU ikke skal blande sig i lønforhold.

Læs mere:

Peter Kofods tale til Dansk Folkepartis Årsmøde 2022

Artiklen i A4 Arbejdsliv kan læses her