“Danskernes nej til euro’en var en sejr for den nationale selvstændighed “

0
2624
I 2015 kunne Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti juble over en anden vigtig sejr ved en EU-folkeafstemning. Her sagde 53,1 % af danskerne nej til at afskaffe det danske retsforbehold. Her taler Kristian Thulesen Dahl, da resultatet er i hus. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kalder danskernes nej til euroen for den største enkeltsejr i Dansk Folkepartis historie. Og den har sparet danskerne for milliarder, fastslår han på 20 års dagen for euro-afstemningen

Den største enkeltsejr i Dansk Folkepartis historie. Det siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl om folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles EU-valuta, som i dag fandt sted for præcis 20 år siden.

Dengang sagde 53,2 procent af danskerne nej til at udskifte kronen med euroen, og den beslutning står i dag som en de vigtigste mærkedage i nyere dansk historie. Det skriver Kristian Thulesen Dahl i dag i en kronik i Berlingske. Her fastslår han, at afstemningen ikke bare blev en vigtig sejr for national selvstændighed. Den har også sparet os for milliarder.

“Endnu engang viste danskerne, at de nok selv skal bestemme og traf deres eget valg. Det blev et pænt ja tak til kronen og nej til euroen. Det har igennnem de 20 år, der er gået siden, vist sig at være en yderst klog beslutning,” skriver han.

“Endnu engang viste danskerne, at de nok selv skal bestemme og traf deres eget valg”

Kristian Thulesen Dahl i kronik i Berlingske

Løfter og trusler fra ja-siden

Der blev ellers sat massivt ind på at få danskerne til at stemme ja. De store partier førte valgkamp på en blanding af gyldne løfter og trusler om, hvor forfærdeligt det ville gå, hvis danskerne stemte nej. Store dele af dansk erhvervsliv og toneangivende medier lagde også pres på.

Men da stemmerne var talt op, viste det sig, at 1,8 millioner danskere havde trodset dommedagstruslerne. De ville bevare den danske krone.

Det kan de glæde sig over i dag, fastslår Kristian Thulesen Dahl. Hvis Danmark var gået med i euroen, have vi i langt højere grad måttet underlægge os finanspolitisk kontrol fra Bruxelles og Frankfurt. Og det havde kostet dyrt, ikke mindst under finanskrisen:

“Skræmmekampagnerne om, at renten ville stige, kronen ville styrtdykke, og finanspolitikken skulle strammes voldsomt etc., hvis danskerne formastede sig til at afvise euroen, er i den grad blevet gjort til skamme. Til gengæld udstillede ikke mindst finanskrisen euroens indbyggede svagheder og førte den såkaldte Eurokrise med sig,” skriver han i Berlingske – og fortsætter:

Fra afstemningen om retsforbeholdet i 2015. Foto: Carsten Lundager

“Hvis Danmark havde tilsluttet sig euroen, var vi ikke kun blevet tættere knyttet til den stærke tyske økonomi, som dominerer eurosamarbejdet, men også til de forgældede og skrøbelige sydeuropæiske økonomier, som konstant har brug for økonomisk hjælp fra »det rige nord«. Det havde været en dyr omgang for danskerne. Således beregnede økonomer i 2012, at Danmark havde hæftet for astronomiske 338 milliarder kroner i gældsplagede eurolande, hvis vi havde været en del af euroen. Den regning slap vi for på grund af de kloge danske vælgere, der en torsdag for 20 år siden traf det rigtige valg”.
Men dansk selvstændighed ikke sikret med sejren for 20 år siden. Der er fortsat kampe, der skal kæmpes, skriver Kristian Thulesen Dahl.

“Således beregnede økonomer i 2012, at Danmark havde hæftet for astronomiske 338 milliarder kroner i gældsplagede eurolande, hvis vi havde været en del af euroen”

Kristiaqn Thulesen Dahl, DF-formand

Skal fortsat kæmpe for dansk selvstændighed

EU-toget kører videre. Senest demonstreret med EU-kommissionens forslag til “obligatorisk solidaritet” i fordelingen af asylansøgere. Eller kommissionen ønske om at gøre op med den danske model og indføre øremærket barsel for mænd eller tvinge en EU-mindsteløn igennem.

“Derfor er kampen for dansk selvstændighed på ingen måde vundet. Det er en daglig kamp, der skal kæmpes. Og målet er, at vi tager magten tilbage fra EU igen. Genvinder suverænitet i nationalstaten. Gør danskerne til herre i eget hus. Der er lang vej til det mål – men det ér målet. For i nationalstaten føler man sig hjemme og finder tryghed. Der kan man skabe gode rammer for familiens udvikling,” skriver Kristian Thulesen Dahl i Berlingske.

20-året for euro-afstemningen markeres af DF med en stor livedebat med partier og organisationer, som anbefalede et nej til euroen. Du kan se den på DFs facebooksiden mandag kl. 16