MORGEN: Mette F lover partiledere indflydelse på genåbning | Messerschmidt bakker dronningens klimaudtalelser op

0
1839
Statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemødet om COVID-19 i Statsministeriet mandag den 6. april. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Efter kritik: Mette F lover partiledere indflydelse på næste fase af genåbning

Statsminister Mette Frederiksen lover i email til de øvrige partiers ledere, at de vil blive inviteret til drøftelser om næste fase af genåbningen

GENÅBNING | Efter flere dages massiv kritik af statsminister Mette Frederiksen og S-regeringen, som beskyldes for at handle egenrådigt og for at vælge en forkert strategi i genåbningen af Danmark, bliver de øvrige partiledere nu inviteret til drøftelser om næste fase i genåbningen. Berlingske er kommet i besiddelse af en mail fra statsministeren, hvor hun lover, at partilederne “i videst muligt omfang” skal være med til at designe næste fase i genåbningen.

Regeringen er bl.a. blevet kritiseret for ikke at lade andre partier få indflydelse på de scenarier, der arbejdes med. Det forventer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl vil ske nu:

“Det er helt galt og meget kritisabelt, at det kun er regeringen selv, der har kunnet få beregnet modeller for, hvordan man kunne åbne samfundet,” siger han til Berlingske.

“Det er helt galt og meget kritisabelt, at det kun er regeringen selv, der har kunnet få beregnet modeller for, hvordan man kunne åbne samfundet”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand til Berlingske

“Hovedvægten er jo blevet lagt på, at de små børn skal tilbage i en dagligdag. Men hvad nu hvis det var de ældste elever, som f.eks. må formodes at være bedre til at overholde afstandskravene og vaske hænder? Det havde måske givet rum til, at liberale erhverv som frisører kunne åbne igen, og at restauranter kunne åbne for udendørsservering. Det ville vi gerne have haft reelt vurderet. Men regeringen tog beslutningen uden at involvere os andre, og det er virkelig ikke godt,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her.

(ARKIV) Garderobe i vuggestue. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Børn med coronasmittede i familien skal ikke i skole

Sundhedsministeren bøjer sig nu efter pres fra bl.a. Dansk Folkeparti

SKOLE-ÅBNING | Når skoler og daginstitutioner åbner i denne uge, skal børn med personer i familien, der er smittet med coronavirus, alligevel ikke møde i skole.

Det meddeler sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse til Ritzau.

”Mange har været usikre på, om der er taget de rette forholdsregler, når skolerne og dagtilbud igen åbner på onsdag,” siger Magnus Heunicke

”Det gælder særligt spørgsmålet, om børn skal møde i dagtilbuddet eller skolen, hvis en i hjemmet er smittet med Covid-19. Den usikkerhed tager regeringen nu konsekvensen af.

Sundhedsstyrelsens anbefaling har hidtil været, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Regeringen bøjer sig dermed i kølvandet på et massivt politisk pres bl.a. fra Dansk Folkeparti.

”Er det virkelig forsvarligt, at vejledningen nu siger, at børn med familiemedlemmer i risiko-grupperne også kan møde op i skole og institution efter påske?,” lød det fra DFs gruppeformand Peter Skaarup tidligere i påsken.

I Dansk Folkeparti byder man dronningens opsang mod klimapanik velkommen. Det skriver Ritzau. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dronningen: Vi skal ikke panikke over klimaforandringerne

Dronningen kommer med udmeldingen i forbindelse med 80-års fødselsdagsinterview med Politiken. ”Jeg synes det, dronningen siger, er fuldstændig rigtigt,” siger klimaordfører Morten Messerschmidt

KLIMA | Vi bør som samfund ikke “panikke” over klimaforandringerne. Sådan lød det lørdag fra dronning Margrethe i et interview i Politiken, hvor hun blandt andet udtalte sig om klimadebatten.

”Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså … at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke,” sagde dronningen.

“at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på”

Dronning Margrethe i Politiken om klimadebatten

Hendes holdning bunder i, at hun livet igennem har interesseret sig for historie og ikke mindst forhistorie.

”Så har man nogle ret lange perspektiver. Og så ved man, at ting forandrer sig. Man ved også, at klimaet har forandret sig og forandrer sig hele tiden,” sagde hun.

Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis klimaordfører. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I Dansk Folkeparti forstår man dronningens udtalelser, siger klimaordfører Morten Messerschmidt til Ritzau.

”Jeg synes i virkeligheden det, som dronningen siger, er fuldstændig rigtigt. At selvfølgelig påvirker mennesket i forskelligt omfang både natur, miljø og klima. Men at man heller ikke skal gøre enhver variation i klodens klima til et menneskeligt skyldsspørgsmål. Og der synes jeg i virkeligheden, at majestæten rammer den fuldstændig præcist,” siger han.

Læs interviewet med Dronning Margrethe i Politiken her.

Modelfoto

Æresrelateret vold og undertrykkelse stiger i Sverige

Hver femte elev i Malmøs 9. klasser oplever æresrelateret undertrykkelse, viser undersøgelse, i følge Kristeligt Dagblad

ÆRESVOLD | Over 100.000 unge svenskere føler ikke, at de selv kan bestemme, hvem de vil gifte sig med. Det skriver den svenske avis Aftonbladet, i følge Kristeligt Dagblad. Undersøgelser viser også, at hver femte elev i Malmøs 9. klasser oplever såkaldt æresrelateret undertrykkelse, og at 20 procent af pigerne i Folkeskolens ældste klasser i Uppsala, Sveriges næststørste by, føler et pres for at være jomfruer ved indgåelse af ægteskabet. Sveriges nationale telefonrådgivning om æresvold og social kontrol kan også fortælle om en fordobling i antallet af henvendelser siden 2014.

Den svenske regering lancerede for nylig en ny handleplan mod æresrelateret vold og undertrykkelse. Planen er bl.a. mere støtte til ofre for vold og trusler og uddannelse af skolepersonale, som kan reagere, når der er frygt for at elever sendes til et andet land for at blive genopdraget eller tvangsgiftet. Kristeligt Dagblad citerer Sveriges Radio for, at 199 børn personer sidste år blev bortført at såkaldt ‘æresrelaterede årsager’.